Derde minder winst geboekt

Westfleisch niet tevreden over resultaat 2015

31 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

De tegenvallende situatie op de varkensmarkt raakt niet alleen producenten, maar ook slachterijen ondervinden problemen van het ruime aanbod en de lage prijzen. Westfleisch zag hierdoor een derde van de winst verdampen en verklaart een tegenvallend jaar achter de rug te hebben. 

‘We hebben in het afgelopen, uitdagende jaar samen met de varkenshouders veel gedaan om een zo goed meglijk resultaat te behalen, maar uiteindelijk kunnen we niet tevreden zijn’, zeiden cfo's Christian Leding en Carsten Schruck  tijdens de presentatie van de jaarcijfers. 'Gezien de moeilijke omstandigheden waar de varkens- en vleesmarkt mee te maken kreeg, was dit echter te verachten', gaf Leding aan.

35,7

procent

daalde de ebitda van Westfleisch

Zo daalde de omzet van het concern met 3,9 procent naar 2,42 miljard euro en verdampte meer dan een derde van de Ebitda, de winst van de operationele activiteiten zonder de kosten en opbrengsten van de financiering. Over 2015 kwam de ebitda uit op 39,5 miljoen euro, wat een daling van 21,9 miljoen euro, of 35,7 procent, is ten opzichte van 2014.

De voornaamste reden voor de winstdaling zijn de kleinere marges. Naast externe factoren, zoals het Russische importverbod en hogere loonkosten door het gestegen minimumloon, wijst Westfleisch vooral de kleinere marges aan als oorzaak voor de winstdaling. Door de overschotten op de Europese markt en het gegroeide varkensaanbod, kon het vlees alleen worden verkocht tegen lagere prijzen.

De afzet daalde echter niet. Integendeel, want met 980.300 ton heeft Westfleisch zelf drie procent meer varkensvlees verkocht dan in 2014. Dit is voornamelijk te danken aan de convenience- en worstafdeling die respectievelijk 5,4 en 11,2 procent meer omzet draaiden. Daarnaast profiteerde Westfleisch ook van de export naar China, die met 80 procent steeg tot ongeveer 70.000 ton.

Naast de afzet, slachtte Westfleisch ook meer dieren. Het aantal varkensslachtingen steeg met 2,3 procent naar 7,69 miljoen stuks en met 357.800 runderen steeg dit aantal zeven procent ten opzichte van 2014. De kalverslacht nam 9,8 procent toe tot 69.600 stuks.

Dat de financiële resultaten achterbleven is dan ook een teleurstelling voor de directie van het bedrijf en dit kan ook gevolgen hebben voor de bij Westfleisch aangesloten varkenshouders. ‘Voor het eerste in vele jaren wordt er onder de streep een verlies geschreven. Dit blijft niet zonder gevolgen voor onze aandeelhouders, want hierdoor moeten we afzien van bonussen en dividenduitkeringen.’

Wel ziet Westfleisch de toekomst positief tegemoet. Dankzij de lage schuldenlast en de hoge solvabiliteit kan Westfleisch weerstand bieden tegen de felle concurrentie. Om de positie verder te versterken is in 2015 een traject uitgezet om de kosten flink terug te dringen.

Dit moet de positie van Westfleisch ondersteunen in een markt die nog weinig tekenen van herstel laat zien. Voor 2016 verwacht inkoopdirecteur Heribert Qualbrink dat de krimpende zeugenstapel in de Europese Unie enig soelaas kan bieden, maar hij vraagt zich af in hoeverre de krimp van drie procent in Duitsland voor structureel herstel kan zorgen. ‘Het aanbod op de Europese markt blijft groot terwijl de afzetmogelijkheden beperkt zijn. Op dit moment ziet het er nog niet naar uit dat sprake gaat zijn van aanhoudende ontspanning.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Westfleisch boekt extra marktaandeel en winst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden