ISN ziet invloed toenemen

Consolidatie Duitse slachterijen zet door

6 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

De 10 grootste varkensslachters van Duitsland hebben in 2015 45,1 miljoen varkens geslacht. Dit is een stijging van één procent ten opzichte van 2014. Hoewel de groei van de grootste bedrijven beperkt bleef, vreest de ISN voor een verdere scheefgroei van de machtsverhoudingen in de Duitse varkenssector. 

Matthias Quaing, marktexpert van de Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands, uitte tijdens de presentatie van de resultaten van de 10 grootste slachterijen kritiek op de steeds strengere eisen waar slachterijen aan moeten voldoen omdat dit vaak negatief uitpakt voor producenten. ‘Door de hogere eisen die de politiek aan slachterijen stellen lopen de kosten op en die worden afgewend op de markt en niet op de consument.’

Door de structuur- verandering kunnen slachterijen meer invloed uitoefenen op producenten 

Om de hogere kosten het hoofd te bieden, zetten slachterijen in op schaalvergroting. ‘Dit leidt tot een steeds snellere structuurverandering.’ Volgens de ISN kunnen slachterijen hierdoor steeds meer invloed uitoefenen op de primaire sector.  

Ondanks de kritiek, is de groei van Duitse slachterijen in 2015 beperkt gebleven. Met 16,2 miljoen varkens slachtte Tönnies wel 2,5 procent meer varkens dan in 2014, maar het aantal slachtingen van Vion daalde met 3,3 procent naar 8,8 miljoen dieren. Deze daling is het gevolg van het sluiten van locaties in Lingen en in Straubling om het bedrijf financieel weer gezond te krijgen.

De stijging van Westfleisch bleef beperkt tot 1,2 procent, waardoor het totaal uitkwam op 7,7 miljoen dieren. Westfleisch zet niet zozeer in op groei in volume, maar wil vooral efficiënter werken om de kosten en de verliezen terug te dringen. Over 2015 boekte Westfleisch een negatief resultaat van 4,1 miljoen euro.

Ook bij de slachterijen die de plekken vier tot 10 bezetten was het beeld wisselend. Danish Crown, dat actief is in Essen en Oldenburg, slachtte met 3,6 miljoen varkens evenveel dieren als in 2014. De verwerking van Vogler Fleisch daalde met 6,1 procent naar 2,3 miljoen varkens. De reden hiervoor is dat het bedrijf marktaandeel heeft verloren aan de drie grootste slachterijen.

In het zuiden van Duitsland wist Müller Gruppe het aantal slachtingen met 6,9 procent te vergroten tot 1,87 miljoen varkens. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van meer vraag naar lokale producten. Om aan de vraag te voldoen, sloten meer dan 1.000 varkenshouders contracten met Müller Gruppe.

De top-10 van grootste varkensslachters wordt gecomplementeerd door Tummel, dat met 1,51 miljoen varkens een groei van 2,5 procent bewerkstelligde, BMR Schlachthof, dat de slacht met 2,4 procent vergrootte tot 1,41 miljoen dieren en Simon. Dit bedrijf slachtte in 2015 1,03 miljoen varken, wat een toename van 1,7 procent is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden