Inside: Varkens & Voer Pro

Biggenmarkt buigt maar breekt nog niet

11 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks de toenemende druk is de DCA BestPigletPrice er iedere week in geslaagd verlagingen af te wenden. Hoewel de markt stroef blijft lopen, komt vanuit Duitsland een bemoedigend signaal voor de prijs van week 15.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de druk op de biggenmarkt de afgelopen weken toenam, was vooral toe te schrijven aan de vraag. Door de verslechterende varkensmarkt, waarbij de prijzen een flinke stap terug moesten doen, nam de weerstand tegen de biggenprijzen toe. Ook kwam de afgelopen weken minder plaatsingsruimte vrij omdat er na de paasdagen een varkensprop was ontstaan.

Vooral vanuit Nederland en Duitsland kwam minder vraag naar biggen. Dit zijn echter ook de enige twee landen die nog aan de markt waren voor Nederlandse biggen, want Zuid- en Oost-Europese landen zijn al een tijd geleden afgehaakt. 

Omdat de biggenmarkt vooral leunt op Nederland en Duitsland is de markt fragiel. Toch heeft deze situatie nog niet geleidt tot verlagingen. De DCA BestPigletPrice wist in week 14 stand te houden en ook de Nord/West-commissie is nog niet overgegaan tot verlagingen. Over week 14 is de prijs blijven staan op 43 euro en ook voor week 15 gaat de Nord/West-commissie uit van een onveranderde notering.

De DCA BestPigletPrice blijft in week 15 staan op 39,50 euro

Ook de DCA BestPigletPrice weet ik week 15 opnieuw een verlaging af te wenden. De notering blijft met 39,50 euro op hetzelfde niveau staan als week 14. Soepel loopt de markt niet en vooral voor kleinere koppels die over zijn geldt dat ze moeilijk te plaatsen zijn, maar ten opzichte van week 14 is de markt niet verder verslechterd.

Dit is mede te danken aan niet verder afnemende vraag. De varkensmarkt is voorzichtig aan het verbeteren waardoor de weerstand tegen de biggenprijzen wat aan het afnemen is. Bovendien zijn slachterijen weer bij met slachten en kunnen varkens vlot worden afgeleverd waardoor ook meer ruimte vrij komt voor het plaatsen van biggen.

Ook is het vooral de vraag die druk op de biggenmarkt geeft en brengt het aanbod de biggenmarkt nauwelijks in de problemen. De afgelopen weken zijn er wel gestaag meer biggen op de markt gekomen, maar van een aanbodsgolf is geen sprake. De reden hiervoor is de stoppers die de markt de laatste weken in zijn greep hield. Hierdoor is de verwachting dat de aanbodstoename de komende tijd beperkt blijft en de prijs kan ondersteunen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden