Inside: Varkens & Voer

PO verstoort markt minder dan gevreesd

13 April 2016 - Elze Kuiper

Alle lichten staan op groen voor stijgingen van de varkensprijzen in april, behalve één. Vanaf 17 april komt namelijk het eerste vlees op de markt dat in januari particulier is opgeslagen. De vrees is dat dit de markt ernstig gaat verstoren. Uit een analyse van Boerenbusiness blijkt dat de problemen mogelijk meevallen omdat het grootste deel wellicht al is geëxporteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om de varkensprijzen in de EU te ondersteunen en de druk op de varkensmarkt te verlichten, besloot de Europese Commissie om vanaf 4 januari particuliere opslag van varkensvlees te subsidiëren. Hoewel het besluit sceptisch werd ontvangen, vond de regeling wel grif aftrek. De interesse bleek bovendien groter dan de commissie had verwacht. Nog voor de maand voorbij was gooide Brussel de regeling alweer dicht. Ondanks de korte inschrijfperiode, was in drie weken tijd wel meer dan 90.000 ton varkensvlees opgeslagen.

Ondanks het forse volume, had de regeling nauwelijks effect. In Nederland steeg de notering in twee weken tijd wel zeven cent, maar deze winst moest ook snel weer worden ingeleverd. In Duitsland bleef de prijsstijging beperkt tot drie cent, maar hier kon de prijsstijging wel beter worden ondersteund. Omdat structureel prijsherstel uitbleef en de noteringen ver onder de niveaus van de voorgaande jaren lagen, kan worden gesteld dat de PO-regeling niet het gewenste effect heeft gehad.

Bovendien is de vrees dat de varkensmarkt de komende weken opnieuw een nadelig effect ondervind van de PO-regeling. Het ziet ernaar uit dat de prijzen de komende weken een stap omhoog kunnen zetten. De markt wordt niet gehinderd door uitvallende slachtdagen, de vraag naar varken trekt aan en het aanbod neemt af. Het PO-vlees kan echter een spaak in het wiel steken, want vanaf 17 april lopen de contracten af en komt het eerste PO-vlees op de markt.

Het is echter de vraag in hoeverre de vrees gegrond is. Een belangrijk onderdeel in de voorwaarden die aan de regeling werden gesteld, was dat het vlees eerder uit de opslag kon worden gehaald, mits het vlees naar derde landen kon worden geëxporteerd. Mede hierdoor is de varkensvleesexport van de Europese Unie het jaar bijzonder sterk begonnen. Met 278.425 ton is in januari 23,5 procent meer varkensvlees verscheept naar derde landen. Dit komt neer op een groei van 53.029 ton, wat ongeveer 60 procent is van totale volume dat particulier is opgeslagen. Mocht de export de sterke start hebben door getrokken in februari en maart, dat kan het zijn dat vanaf 17 april nauwelijks PO-vlees op de markt komt.

Daarnaast is niet alleen de export van vers- en bevroren varkensvlees, maar ook de uitvoer van vetten sterk gestegen. Dit is belangrijk, omdat dit één van de producten is die de meeste hinder ondervind van het Russische importverbod en de meeste druk geeft op de Europese varkensmarkt. Op aandringen van de lidstaten stond Brussel de particuliere opslag van vetten toe en in januari is 8.714 ton aan vetten opgeslagen. In januari is echter ook 15.000 ton aan vetten geëxporteerd door de EU, wat een stijging van 18 procent is ten opzichte van 2015.

Ook hebben de landen die de meeste interesse toonden in de opslagregeling al een groot deel van het vlees afgezet in derde landen. Duitsland sloeg 26.137 ton op en vergrootte de export in januari met 16.101 ton. Mogelijk heeft Duitsland reeds 36,5 procent van het opgeslagen vlees kunnen afzetten op de wereldmarkt. De exportgroei die Spanje doormaakte kan goed zijn voor 39 procent van het opgeslagen vlees voor Denemarken en Nederland liggen de aandelen op 23 en 53 procent.  

Hoewel de export naar derde laden een belangrijk bijdrage kan leveren aan het ontlasten van de Europese markt, blijft het onzeker welk effect de PO-regeling de komende maanden op de varkensmarkt gaat hebben. Bovendien wordt het overgrote deel van het varkensvlees niet op de wereldmarkt, maar in de EU afgezet. De Europese markt is nog altijd zeer fragiel door de ruime productie en de beperkte afzetmogelijkheden. Iedere ton die extra beschikbaar komt, is er één teveel en kan prijsherstel verstoren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden