EU kan import verdubbelen

Zuid-Amerika gaat EU voorzien van varkensvlees

15 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De Europese Unie heeft het de laatste tijd behoorlijk druk met het sluiten van handelsdeals. Naast TTIP en Ceta, die vooral betrekking hebben op de handel met Noord-Amerika, werkt Brussel ook aan een overeenkomst met Zuid-Amerikaanse landen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de Europese varkensmarkt.

De deal waar de Europese Unie met Zuid-Amerikaanse landen over onderhandelt heet Mercosur en dit staat voor Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt. In dit akkoord vormen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paragay, Venezuela en Bolivia een douane-unie. Sinds 2010 probeert de EU een voet tussen de deur van dit verbond te krijgen om te profiteren van de kansen die de Zuid-Amerikaanse groeimarkten te bieden hebben.

De onderhandelingen verlopen echter stroef en om het proces te versnellen en beter in de gunst te komen van de Zuid-Amerikaanse landen, is de EU bereid de grenzen te openen voor verschillende agrarische producten uit de Zuid-Amerikaanse landen.

12.250

ton

varkensvlees wil de EU gaan importeren uit Zuid-Amerika

Een van de producten waar de EU de grens voor wil openen, is varkensvlees. Volgens AHDB Pork, het Britse productschap voor de varkenssector, overweegt Brussel om importquota’s met een gezamenlijk volume van 12.250 ton per jaar te verstrekken. Met name Brazilië kan hier van profiteren, want binnen Mercosur is dit het enige land dat een varkensvleesexporteur van formaat is.

Aan de importquota’s die de EU overweegt te verschaffen, wordt een belangrijke eis gesteld. Zo moet het vlees volledig vrij zijn van ractopamine. Dit middel bevordert vetvrije groei van vleesvee en is in meer dan 160 landen verboden. Verschillende onderzoeken wijzen namelijk uit dat dit middel risico’s geeft voor de gezondheid van mensen. In 27 landen, waaronder de VS en Zuid-Amerika, mag het middel echter wel worden gebruikt.

Als Zuid-Amerikaanse varkensvleesexporteurs aan deze eis voldoen, dan is Zuid-Amerikaanse exporteurs een forse tariefverlaging in het vooruitzicht gesteld. Over varkensvlees dat uit Zuid-Amerika afkomstig is wordt een belasting geheven van 467 tot 869 euro per ton, afhankelijk van het onderdeel. Met de inwerkingtreding van de deal worden de tarieven verlaagd tot 83 euro per ton. 

Mocht de import uit Zuid-Amerika bevallen, dan gaat de EU de quota’s mogelijk verruimen, waardoor de varkensvleesimport van de EU kan verdubbelen. AHDB Pork geeft echter aan dat dit zorgelijker klinkt, dan dat het in de praktijk gaat zijn. In 2015 voerde EU namelijk slechts 8.000 ton varkensvlees in, wat een relatief klein volume is ten opzichte van de totale productie van de EU.

Hoewel AHDB Pork verwacht dat de impact van het handelsverdrag met Zuid-Amerika op de Europese varkensmarkt beperkt gaat zijn, uit het Britse productschap wel zorgen over toekomstige onderhandelingen met bijvoorbeeld de VS. Met de deal die Brussel met Mercosur wil sluiten wil de EU mogelijk een voorbeeld stellen voor de onderhandelingen die met de VS worden gevoerd in het kader van TTIP. De VS is een aanzienlijk grotere varkensvleesexporteur dan Brazilië en wil ook graag toegang tot de EU. Op dit moment zijn er echter geen duidelijke indicaties over de voorstellen die de EU heeft gedaan aan de VS..

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Zegers 15 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869267/Zuid-Amerika-gaat-EU-voorzien-van-varkensvlees]Zuid-Amerika gaat EU voorzien van varkensvlees[/url]
Er is hier nog niet genoeg,
: ik dacht het wel ,doen die ook aan de eisen waar wij aan moeten voldoen.
theo 15 April 2016
Van zulke berichten wordt je niet goed van.
En de EU maar handelsverdragen in elkaar prutsen, ook met Oekraine,
we worden door de EU alleen maar armer.
Wat heeft de boycot van Rusland, met medewerking van Brussel , de boeren
niet gekost ?
dirk 15 April 2016
onvoorstelbaar! Europa zit al met een zelfvoorzienigheid van 110 procent,en de 'slimme' heren van de Europese commisie openen de deuren voor nog meer varkensvlees terwijl de sector al jaren aan het (dood) bloeden is.....
mtc 16 April 2016
Tragisch, ma andersom zouden we het ook doen
piet 16 April 2016
heel die eu opdoeken
mtc 16 April 2016
Een gelijk speelveld op zijn minst
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden