Wisselkoers jaagt export aan

Maïstekort dreigt voor Braziliaanse varkenshouders

18 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de vooruitzichten voor de Braziliaanse maïsoogst goed zijn, vreest de vereniging van producenten van dierlijke eiwitten (APBA) dat varkenshouders in het Zuid-Amerikaanse land te maken krijgen met een tekort. Dit is dan ook niet het gevolg van de oogsten, maar van wisselkoerseffecten.

Vooral over de handelsstromen maakt Francisco Turra, directeur van APBA, zich zorgen. Hoewel de Braziliaanse export met 28 miljoen ton 18,7 procent daalt ten opzichte van afgelopen seizoen, slinkt het volume dat aan het einde van het seizoen in opslag is met 17,6 procent.

Wisselkoerseffecten maken het invoeren van maïs uit Brazilië aantrekkelijk

Hoewel de export aanzienlijk lager uitvalt dan vorig seizoen, waarschuwt Turra voor de sterk gedaalde koers van de real, die de export een impuls kan geven. Ondanks de goede vooruitzichten van de Amerikaanse graanoogsten en de ruime voorraden is het prijsverschil dusdanig dat Amerikaanse veehouders mais in Brazilië inkopen. ‘De wisselkoerseffecten maken het invoeren van maïs uit Brazilië en Argentinië aantrekkelijk, maar dit kan voor onze sector een groot probleem vormen.’

Om het perspectief voor Braziliaanse varkenshouders te verbeteren, stelde het ministerie van Landbouw voor om de belasting op geïmporteerde maïs te verlagen, zodat het eenvoudiger is om eventuele tekorten aan te vullen. De belastingdienst stak hier echter een stokje voor, uit vrees dat de economische situatie van Brazilië verder verslechtert.

Bovendien komen varkenshouders in het Zuid-Amerikaanse land verder in het nauw door recente stijgingen van de maïsprijs. Aan de CBoT sloot de notering aan het einde van week 15 op 149,01 dollar per ton, wat het hoogste niveau is sinds december. Twee weken eerder sloot de prijs nog op het laagste punt sinds week 1. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden