Inside: Varkens & Voer Pro

Spanning neemt toe op biggenmarkt

18 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De druk op de biggenmarkt is de laatste weken gestaag aan het toenemen, maar verlagingen bleven in Duitsland en Nederland iedere keer uit. Weet de DCA BestPigletPrice in week 16 opnieuw een verlaging af te wenden of wordt de druk te groot?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een onveranderde prijs is al enige tijd het hoogst haalbare voor de biggenmarkt, die iedere week de druk voelt oplopen. Deze druk komt deels voort uit een gestaag oplopend aanbod. Iedere week komen meer biggen beschikbaar en dat de prijs nog geen knieval heeft gemaakt door het aanbod, is dat het aanbod niet al te snel en te sterk groeit. Omdat meer zeugenbedrijven zijn gestopt en er wordt gesproken over een nieuwe stoppersgolf, blijven de problemen die voorkomen uit de aanbodstoename beperkt.

De vraag begint de biggenmarkt daartegen vooral meer in de problemen te brengen. Terwijl de Zuid- en Oost-Europese landen al enige tijd waren afgehaakt, staat ook de vraag onder druk in Duitsland en Nederland, de enige landen die de biggenmarkt nog ondersteunen. Vooral door de varkensprijs, die de weg naar boven niet in weet te slaan, loopt de vraag terug. Door het afnemende vertrouwen onder mesters neemt de weerstand tegen de biggenprijzen toe.

Ondanks de verslechterende situatie, heeft de Nord/West-notering opnieuw een verlaging af weten te wenden. Over week 15 noteert de Duitse prijs 43 euro, wat onveranderd is ten opzichte van een week eerder. Ook voor de lopende week gaat de Nord/West-commissie uit van een stabiele prijs.

De DCA BestPigletPrice blijft in week 16 staan op 39,50 euro

Dat de Duitse notering opnieuw een verlaging weet af te wenden, is wellicht het gevolg van de langzaam veranderde situatie. De markt loopt iedere week stroever, maar weet de balans vooralsnog te bewaren. Dit is mogelijk het geval van het minder snel en sterk toenemende aanbod. Door het grotere aantal gestopte zeugenhouders is de biggenproductie sterker afgenomen dan de vraag. Bovendien zijn er ook vermeerderaars overgestapt op het houden van vleesvarkens.

Hierdoor weet ook de DCA BestPigletPrice de koers van de afgelopen weken te volgen. De notering blijft staan op 39,50 euro, wat opnieuw onveranderd is ten opzichte van de voorgaande week. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden