Markt nog niet uit de problemen

Van Rooi voelt geen druk van PO-varkensvlees

19 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Het eerste varkensvlees dat in januari particulier is opgeslagen, is vanaf 17 april weer op de Europese markt aan het komen. Hoewel voor een verstorend effect werd gevreesd, ondervinden slachterijen nog geen druk van het PO-vlees.

Om de varkensmarkt te ondersteunen besloot de Europese Commissie vanaf 4 januari particuliere opslag van varkensvlees toe te staan. In de drie weken dat de opslagregeling open was is 90.000 ton varkensvlees opgeslagen. Ondanks de goede bedoelingen van de Europese Commissie bracht de opslagregeling geen hogere prijzen met zich mee en bovendien werd gevreesd dat de markt in april, als de eerste opslagtermijnen afliepen, verstoord ging raken.

Dit blijkt vooralsnog niet het geval. Hoewel de varkensprijzen in april de stijgende lijn niet te pakken hebben weten te krijgen, vergroot het PO-vlees de markt niet. Marc van Rooi, directeur van Van Rooi Meat, denkt dat dit te danken is aan de mogelijkheid om het vlees eerder uit de opslag te halen als het verkocht kon worden op de wereldmarkt. ‘Er is al veel vlees verkocht en met name de export naar China loopt goed door.’

Niet al het vlees kan zomaar worden afgezet in China

Toch loopt de afzet van bepaalde onderdelen wel moeizaam. ‘Niet alle producten kunnen zomaar worden afgezet in China en er zijn producten die in het vrije handelsverkeer goedkoper zijn dan de producten die in januari zijn opgeslagen. De ribben zonder been zijn hier een goed voorbeeld van.’

Hoewel het PO-vlees de markt niet verstoort, betekent het niet dat de vooruitzichten voor de varkensmarkt aan het verbeteren zijn. Van Rooi denkt dat september een cruciale maand gaat worden voor de varkensmarkt. ‘Het PO-vlees dat in de zomer nog niet op de markt is gekomen, wordt in september aangeboden. China kan dit opvangen, mits de export blijft lopen. Als dat niet gebeurt, dan kan de markt in de problemen komen.

Bovendien verwacht Van Rooi niet dat het aanbod voorlopig gaat afnemen. ‘De verwachtingen dat er in de tweede helft van het jaar minder varkens op de markt komen zijn vooral op hoop gebaseerd. In Nederland zijn er varkenshouders die de productie met een paar procenten gaan opschroeven en zelfs als het aanbod in Nederland en Duitsland afneemt, dan vangen landen als Spanje en Hongarije dit wel op.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Gerrit 20 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869310/Van-Rooi-voelt-geen-druk-van-PO-varkensvlees]Van Rooi voelt geen druk van PO-varkensvlees[/url]
Ik geloof van Rooi zijn verhaal totaal niet.
Het is een gegeven dat er nogal wat minder drachtige zeugen zijn als gevolg van wijkers. Dit is in NL zo maar ook in de rest van de EU. Ook Spanje schijnt wel veel varkensplaatsen te hebben maar ook veel die leegstaan.
Ook qua uitbreidingsplannen staat alles op een laag pitje en sommige die plannen hadden hebben die ver in de ijskast gezet.
Met de prijzen die van Rooi en consorten betalen ga je niet veel uitbreiding krijgen. Uitzonderingen uitgezonderd. In NL heb je dan ook nog de varkensrechten.
willem 20 April 2016
in china waren zo veel minder varkens als in de hele usa dit zou de prijs in de eu ten goede komen volgens de rabo maar er komt weer niks van terecht van rooi doet alles om zijn inkomst prijs te drukken om er zo veel mogelijk aan te verdienen altijd maar zeggen dat de markt vol zit ook al stijgt de handel met azie met tiental procenten.
Gerrit 22 April 2016
Juist Willem,
Van Rooi praat de markt bewust ziek, en niet alleen van Rooy. Dit alles om zelf de zakken zo snel mogelijk gevuld te krijgen. Hopelijk komt dat geld wat de varkenshouder zo hard nodig heeft ook bij de varkenshouders terecht. 'Sommige partijen in de sector mogen zich schamen. Volop eisen gesteld maar betalen bewust niet de kostprijs. Die partijen zijn retail, de grotere supers die de prijs zetten en de slachterijen.
speklap 22 April 2016
staks beurs weer centje omhoog teleporc al plus 2, past zeker bij dit verhaal van van rooi.
Abonnee
Zonnesteek 22 April 2016
speklap schreef:
staks beurs weer centje omhoog teleporc al plus 2, past zeker bij dit verhaal van van rooi.

Dca en van Rooi zijn vriendjes.
Zal ten hoogste die 1 cent zijn die ze vorige week gestolen hadden
Gerrit 22 April 2016
Juist Zonnesteek. Zijn allemaal vriendjes met belangen.
Abonnee
Zonnesteek 22 April 2016
Ongelooflijk wat een flutnotering weer voor de komende week
Ze houden de prijs hetzelfde
Dus als je handel doet op deze notering gewoon toeslag weer verhogen met 1 cent.
Dat noemen ze dan een transparante notering.
Spreek je handelaar er maar op aan!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden