Samenwerken met industrie

Ierse pakken varkenscrisis aan met brancheorganisatie

19 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een brancheorganisatie is volgens Ierse varkenshouders de oplossing om de varkenscrisis het hoofd te bieden. Het doel van deze organisatie, waarin alle belangrijke partijen uit de sector vertegenwoordigd zijn, is om zich gezamenlijk te prepareren voor de toekomst. Deze aanpak is overigens niet in lijn is met de insteek van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Een gezamenlijke strategie kan de sector weer toekomstbestendig maken

Het Engelse Pigworld meldt dat 'het forum de weg moet vrijmaken voor éénduidige strategie en samenwerking tussen producenten, verwerkers, voerfabrikanten, banken en andere relevante betrokkenen.' Pat O'Flaherty, voorzitter van de Ierse vereniging voor varkenshouders, voegde eraan toe dat dit samenwerkingsorgaan per direct aan de slag moet gaan om de huidige problemen in de sector aan te pakken en om bestaansrecht te creëren voor de Ierse varkenssector, die onder de Ieren als zeer waardevol wordt beschouwd.  Zo stelt O'Flaherty dat de Ierse varkenssector een belangrijke rol speelt in de landelijke economie omdat 8.000 mensen afhankelijk van de sector zijn voor het inkomen. de sector heeft een jaarlijkse omzet van één miljard euro.

De prijzen die Ierse varkenshouders ontvangen, variëren tussen de 1,26 tot 1,31 euro per kilo, terwijl de gemiddelde kostprijs rond de 1,60 per kilo euro ligt. ‘Een gemiddeld varkensbedrijf met 600 zeugen draait momenteel iedere week een verlies van bijna 5.000 euro. Met deze verliezen is de situatie voor varkenshouders absoluut niet langer houdbaar.’ De Ier voegde eraan toe dat de toegezegde hulp vanuit Brussel wordt gewaardeerd, maar de recente toewijzing van 1 miljoen is volstrekt onvoldoende om de situatie onder Ierse varkenshouders te verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden