Voorlopig geen risico voor EU

Afkoeling Chinese economie verlamt varkenssector

25 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

De economische groei van China is aan het afnemen en dit kan grote gevolgen hebben voor de varkenssector van het land. Mocht de Chinese varkensprijs in verval raken, dan kan dit ook gevolgen hebben voor landen die veel varkensvlees naar China exporteren. Het risico voor de EU is voorlopig echter beperkt. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw staat de Chinese varkenssector voor verschillende uitdagingen en de belangrijkste is de afkoelende economie. Het bruto binnenlands product van China nam in 2015 nog wel met 6,9 procent toe, maar hiermee viel de groei 0,4 procentpunten kleiner uit dan in 2014 en omdat de Chinese overheid een groei van minimaal 10 procent nastreeft, was dit een tegenvaller. Bovendien is de verwachting dat de groei in 2016 verder afzwakt.

De afkoelende economie kan ook gevolgen hebben voor de binnenlandse varkenssector. Door een structuuromslag is de Chinese zeugenstapel in 2015 met 10,5 procent gekrompen waardoor de varkensstapel in 2016 met 9,8 procent afneemt. De varkensvleesproductie daalt hierdoor met 2,5 procent naar 53,5 miljoen ton, wat 5,3 procent minder is dan het USDA in oktober verwachtte.

113

procent

viel de Chinese varkensprijs in april hoger uit dan een jaar eerder

Chinese varkenshouders profiteren wel van het kleinere aanbod, want de prijzen verkeren al sinds de zomer van 2015 op recordniveau en ook in 2016 weten de prijzen gemiddeld boven de 2,50 euro per kilo te noteren. Normaal dalen de Chinese varkensprijzen in het voorjaar, maar in april steeg de notering naar het record van 2,70 euro per kilo levend gewicht, wat 113 procent boven het niveau van een jaar eerder is. 

Omdat de recordprijzen flinke invloed hebben op de inflatie is het de vraag hoe lang de noteringen het recordniveau vast kunnen houden. In maart stegen de consumentenprijzen met 2,3 procent ten opzichte van een jaar eerder en de voedselprijzen vielen 7,6 procent hoger uit. Vooral de varkensprijzen, die voor 3 procent meetellen in het inflatiemandje, beïnvloeden de stijging.

Door de recordprijzen en de afkoelende Chinese economie is binnenlands varkensvlees voor steeds meer Chinese een luxeproduct aan het worden. Dit komt niet alleen tot uiting in een consumptiedaling van twee procent, maar ook in een flink stijgende import, waar met name de EU van profiteert. De verwachting is dat in 2016 geïmporteerd vlees een aandeel van 2,4 procent heeft op de Chinese markt, tegen 1,8 procent in 2015.

Hoewel de recordprijzen de binnenlandse productie kunnen aanmoedigen bij een afnemende vraag, ziet het er op termijn nog niet naar uit dat China de import sterk gaat verlagen. Nadat Rusland de grenzen sloot is de EU sterk afhankelijk geworden van China en in het derde en vierde kwartaal gaat het varkensaanbod in China gestaag toenemen. Analisten houden rekening met prijsdalingen van mogelijk 15 procent, maar pas richting het einde van het jaar beginnen de prijzen omlaag te kijken. Bovendien verwacht de Rabobank dat de uitbreiding van de Chinese varkensstapel geremd wordt door strengere milieu- en dierenwelzijnseisen, waardoor de EU nog lange tijd concurrerend kan blijven op de Chinese markt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden