Geen boete

Hilckmann moet boeken openen voor Nijmegen

28 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De rechtbank in Arnhem heeft bepaald dat Hilckmann de gemeente Nijmegen inzage moet geven in de boeken. Het bedrijf moet rekening en verantwoording afleggen aan de gemeente over wat er met het bedrag van 21 miljoen euro is gebeurd. Ook moet Hilckmann stukken aan de gemeente verstrekken waaruit blijkt waarom de financiering niet rond is gekomen en waarom Hilckmann geen exportvergunning naar China heeft gekregen.

De gemeente Nijmegen spande een kort geding tegen Hilckmann aan nadat de slachterij besloot te stoppen omdat het geen toekomst meer zag in het slachten en verwerken van varkens. Het niet verkrijgen van een vergunning om varkensvlees naar China te exporteren speelde hier een belangrijke rol in.  

Kort voor het besluit had de slachterij 21 miljoen euro ontvangen van de gemeente voor een verhuizing naar een andere plaats. De gemeente vreest dat dit bedrag is gebruikt voor andere doeleinden dan de verhuizing. Hilckmann gaf aan dat ruim negen miljoen euro is gebruikt voor het aflossen van een hypotheek en een lening. De rest verdween in de bedrijfsexploitatie en is volgens de slachterij niet meer te traceren.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat het bedrijf alsnog documenten moet overleggen waaruit globaal blijkt dat het geld inderdaad niet voor een andere bestemming is gebruikt dan dat Hilckmann zegt. Als dit niet binnen twee weken gebeurt, dan moet Hilckmann een dwangsom van 50.000 euro per dag betalen met een maximum van 11 miljoen euro.

Een verzoek van de gemeente om inzage te krijgen in stukken waaruit blijkt dat de marktomstandigheden dusdanig waren veranderd dat Hilckmann niet instaat was de winstgevendheid te verbeteren om de bedrijfsvoering voort te zetten, is door de rechtbank afgewezen. Wel moet Hilckmann stukken zoals concept financieringsovereenkomsten, correspondentie, gespreksverslagen en vergunningaanvragen overleggen waaruit blijkt dat de financiering niet is rondgekomen en de exportvergunning niet is verleend.

Ook is een door de gemeente gevorderde boete afgewezen. De gemeente eiste dat Hilckmann alvast 5 procent van de koopsom moest terugbetalen. De rechtbank vindt dat onvoldoende vaststaat dat Hilckmann dit bedrag daadwerkelijk verschuldigd is. Hoewel vaststaat dat Hilckmann de 21 miljoen euro niet gaat gebruiken voor de bedrijfsverplaatsing en voortzetting van de activiteiten, staat nog niet vast dat de slachterij daarvoor ook juridisch aansprakelijk is. Of Hilckmann aansprakelijk is moet blijken uit de stukken die de slachterij dient te overleggen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Hilckmann
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Leo Dickhaut 29 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869492/Hilckmann-moet-boeken-openen-voor-Nijmegen]Hilckmann moet boeken openen voor Nijmegen[/url]
De Nijmeegse gemeenschap draait hier op voor A. de miskleun van de Gemeente Nijmegen. 2. De verregaande oplichting van Hilckmann !!
Toen het grootste deel van de toegezegde 21 miljoen binnen was werd er een groot feest gevierd, om daarna je personeel aan de kant te schuiven !! hoe slecht kun je het wel niet maken als werkgever wel niet maken !
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden