Gemeente houdt hoop op boete

Hilckmann tevreden met uitkomst kort geding

29 April 2016 - 1 reactie

De Arnhemse rechtbank heeft geoordeeld dat Hilckmann de gemeente Nijmegen inzage moet geven in de boeken om aan te tonen dat het geld dat de slachterij ontving voor de bedrijfsverplaatsing, niet onrechtmatig is gebruikt. Zowel Hilckmann, als de gemeente zijn tevreden met het vonnis.

De rechter oordeelde dat Hilckmann de 21 miljoen euro mocht gebruiken voor de lopende bedrijfsuitoefening en bovendien bevestigt de rechtbank dat het helemaal niet vaststaat dat noch Hilckmann, noch de directie een persoonlijk verwijt kan worden gemaakt voor wat er is gebeurd. Dit stemt Hilckmann tevreden.

De rechter acht het zeer de vraag of Hilckmann aansprakelijk is

Bovendien voelt de slachterij zich gesterkt met het oordeel van de rechter dat het nog maar zeer de vraag is of Hilckmann aansprakelijk is. De gemeente wilde alleen met Hilckmann in gesprek als de slachterij op voorhand schuld zou bekennen. Of de slachterij juridisch aansprakelijk is, moet onder andere blijken uit de stukken die Hilckmann aan de gemeente moet overhandigen.

De rechter acht het ook geheel niet bewezen dat de directeuren dusdanig slecht hebben gehandeld dat zij privé aansprakelijk zijn. Hoewel de verhuizing niet door is gegaan, kan het volgens de rechter heel goed zijn dat de directie geen andere keus had dan het bedrijf te stoppen en door omstandigheden gedwongen werd niet te verhuizen. Dat de rechter het beslag op de privébankrekeningen van de bestuurders heeft opgeheven, bevestigt volgens Hilckmann dat de directie niet op voorhand verkeerd heeft gehandeld.

Ook de meest verstrekkende eisen van de gemeente zijn niet toegewezen. Hilckmann hoeft geen boete van 1,4 miljoen euro te betalen. Daarnaast heeft de slachterij ook niet verkeerd gehandeld met het verstrekken van gegevens. Het contract gaf niet duidelijk aan wat Hilckmann moest meedelen aan de gemeente.

Naast Hilckmann, kan ook de gemeente zich in de uitspraak vinden. ‘Wij zijn tevreden met de uitspraak van de rechter omdat de beslagen en vorderingen grotendeels overeind blijven. De rechter kan ons volgen in de uitleg over de aanwending van de koopsom en Hilckmann moet inzage geven in de stukken. Het kort geding heeft ons ook weer iets meer inzicht geboden in het handelen van Hilckmann. Zo is bijvoorbeeld duidelijk geworden dat de financiering door de bank niet rond was zoals het bedrijf wel claimde.’Ook hoopt de gemeente dat uit de documenten blijkt dat Hilckmann zich voldoende heeft ingespannen om de financiering rond te krijgen.

Verder blijft de gemeente hoop houden op de boete. 'Onze vordering is voor wat betreft de boete afgewezen, omdat de rechter daar geen spoedeisend belang ziet. Dat wil niet zeggen dat de boete niet meer voldaan hoeft te worden, het hoeft alleen niet nu. In de bodemprocedure moet duidelijk worden of de boete alsnog moet worden betaald.'

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 29 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869497/Hilckmann-tevreden-met-uitkomst-kort-geding]Hilckmann tevreden met uitkomst kort geding[/url]
mooier kun je het niet krijgen ,iedereen tevreden .
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief