Nederland profiteert

Varkensvleesimport China blijft explosief groeien

29 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Chinese varkensvleesimport blijft de sterk stijgende lijn vasthouden en met name de EU profiteert hiervan. Hoewel Nederland niet tot de grootste leveranciers behoort, maakte het wel de grootste groei door in het eerste kwartaal.

90

procent

meer varkensvlees importeerde China in het eerste kwartaal

De Chinese varkensstapel is sterk gekrompen waardoor het land afhankelijker is geworden van de import. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat China in 2016 ongeveer 26 procent meer varkensvlees gaat importeren, maar de cijfers van het eerste kwartaal doet deze verwachting verbleken. Met 286.093 ton is maar liefst 90 procent meer vers en bevroren varkensvlees ingevoerd.

Omdat de Europese Unie met een overschot kampt en het varkensvlees tegen lage prijzen kan aanbieden, profiteerde vooral de EU van de Chinese honger naar varkensvlees. In totaal leverde de EU 209.200 ton aan China, wat 93 procent meer is dan afgelopen jaar. De vijf voornaamste leveranciers zagen de export naar China allemaal met meer dan 80 procent stijgen. Nederland boekte echter de sterkste groei. Met 14.557 voerde China 348 procent meer varkensvlees uit Nederland in dan verleden jaar het geval was.

Ook niet EU-landen profiteerden van de sterk stijgende Chinese import. Met 76.900 leverden deze landen 84 procent meer varkensvlees aan China. De invoer vanuit de VS steeg met 37 procent tot 35.900 ton en Canada verscheepte 28.300 ton naar het Aziatische land, wat een toename van 219 procent is.

De reden voor de sterke stijging is niet alleen het ruime aanbod tegen lage prijzen op de wereldmarkt, maar ook de Chinese varkensprijs speelt een rol. Met een notering van 2,70 euro per kilo zijn geïmporteerde producten goedkoper dan binnenlands geproduceerd vlees.

Bovendien blijft China de komende tijd afhankelijk van de import omdat de binnenlandse productie niet de kans krijgt snel toe te nemen. Kleine producenten hebben beperkte toegang tot kapitaal en financiering en zowel kleine, als grote producenten moeten voldoen aan steeds strengere milieu- en dierenwelzijnseisen. De inschatting van het USDA dat China in 2016 26 procent meer varkensvlees gaat importeren, is hierdoor wellicht aan de lage kant. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden