Zeven vragen aan Jan Schuttert

Echte uitdaging voor DCA BestPigletPrice komt nog

6 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

In Putten brandt op de avond van maandag 9 mei de discussie los over de DCA BestPigletPrice (BPP). Er wordt nu acht maanden met de notering gewerkt en volgens initiatiefnemer Jan Schuttert zijn de ervaringen tot dusver goed, maar moet de echte uitdaging voor de BPP nog komen. 

Aanstaande maandag is de evaluatiebijeenkomst van de BPP. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen die hier besproken worden?
De avond is vooral bedoeld om de DCA BestPigletPrice te evalueren. Er wordt nu een goed halfjaar met de prijs gewerkt en het is daarom belangrijk dat iedereen zijn zegje kan doen over de ervaringen die zijn opgedaan met de prijs. Als mesters, vermeerderaars of handelaren ergens tegenaan lopen of ergens ontevreden over zijn, dan is dit het moment om dat aan te geven. Daarnaast denk ik dat er interessante sprekers zijn. Naast de opening van de avond door Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, houdt Addy van Rooi, directeur van de Van Rooi Group, een presentatie over het verloop van vleeshandel in 2016 en 2017.

Hoe zijn de ervaringen nu de BPP iets meer dan een halfjaar loopt?
Er wordt iets meer dan een halfjaar met de BestPigletPrice gewerkt, maar de ervaringen na deze korte periode zijn goed en veelbelovend. Ik denk dat er een sterke prijs is neergezet die ook goed kan worden onderbouwd. Dat er iets goeds is neergezet blijkt wel uit het feit dat de notering door de meeste mensen is omarmd en de tevredenheid onder die mensen groot is.

Het doel van de BPP is het verbeteren van de kwaliteit en cyclisch produceren. Merkt u dat hier flinke verbetering in zit?
Ik merk dat veel vermeerderaars daarmee bezig zijn. Natuurlijk is het in deze tijd niet eenvoudig om iets te bedenken op kwaliteitsverbetering en cyclisch produceren, want dit brengt ook investeringen met zich mee en dat is in deze tijd niet eenvoudig. Ik ervaar wel dat veel mensen bezig zijn met deze onderwerpen en alvast stappen aan het nemen zijn zodat snel kan worden geschakeld als er meer financiële ruimte is. Bijvoorbeeld door alvast vergunningen aan te vragen.

Welke uitdagingen is de adviescommissie van de BPP tegengekomen?
De grootste uitdaging waar wij tegenaan liepen was dat wij niet meer telefonisch mogen vergaderen. Dit hadden wij graag gewild, maar we moesten ervan afzien omdat we dan in moeilijkheden konden komen met de Autoriteit Consument en Markt. Hier hadden we juridisch advies over ingewonnen en uit dit advies concludeerden we dat het risico op een boete te groot was. De boetes die de ACM uitdeelt zijn niet misselijk en bovendien was er niet alleen een risico voor de leden van de adviescommissie, maar voor de varkenssector als geheel en voor Vee & Logistiek Nederland en voor DCA.

In aanloop naar de lancering van de BPP werd een oproep gedaan om een mester en een vermeerderaar zitting te laten nemen in de adviescommissie. Hoe staat het hiermee?

De commissie is er niet alleen om advies te geven over de prijs, maar ook om advies te leveren over andere zaken die spelen

Er is nog steeds geen vermeerderaar en geen mester gevonden die deze taak wil vervullen, maar ze staan ook niet te springen om dit te doen. Het is nu aan DCA om een geschikte vermeerderaar en een geschikte mester te vinden en hier wordt ook nog steeds wel aandacht aan gegeven, maar het blijkt lastig. Dit is jammer, want de commissie is er niet alleen om advies te geven over de prijs, maar ook om advies te leveren over andere punten en zaken die in de sector spelen. Het blijft daarom belangrijk dat mensen zich hiervoor aanmelden.

Heeft u het gevoel dat de BPP heeft bijgedragen aan het verlichten van de druk bij varkenshouders in deze moeilijke tijden?
De biggenprijs kan niet bijdragen aan een beter rendement van de totale varkenssector, want als de biggenprijs hoog is, dan ondervindt de mester er nadeel van, maar is het ten gunste van de vermeerderaar. Als de biggenprijs laag is, dan geldt het omgekeerde. Wat de BPP tracht te doen is de handel vlot door te laten lopen, want daar heeft iedereen baat bij. In de eerste helft van 2016 is dat aardig gelukt, maar dit is normaal ook de periode dat er meer vraag naar biggen is. De echte uitdaging moet nog komen, want in de tweede helft van het jaar loopt de biggenhandel meestal een stuk moeilijker.

Wat zijn uw verwachtingen verder voor het verloop van de varkensmarkt?
Het is altijd lastig om voorspellingen te doen, maar ik heb enige ervaring met de varkensmarkt en in de handel en wat ik heb geleerd is dat de markt als een dief in de nacht kan kiepen. Het gaat een keer gebeuren dat de markt van het ene moment op het andere verbetert. Het laat zich alleen moeilijk voorspellen wanneer dat precies gaat zijn. Als het in 2016 niet gebeurt, dan wel in 2017, maar ik ben ervan overtuigd dat het een keer gebeurt.

Kijk voor meer informatie over de informatiebijeenkomst op www.dca.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
john 7 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869610/Echte-uitdaging-voor-DCA-BestPigletPrice-komt-nog]Echte uitdaging voor DCA BestPigletPrice komt nog[/url]
ze hebben een kans om te laten zien dat ze het goed doen. Als het alleen maar gaat om de handel te bevorden en makkelijk de biggen te kunnen plaatsen en dat dat de vermeerderaas veel geld kost doordat de handel geen moeite hoeft te doen is het 2017 bekeken met de bpp notering.
Jan 10 10 Mei 2016
Zeugenhouders zijn alleen geïnteresseerd in een hoge toeslag. Als je ze vraagt naar bloed uitslagen en de speenleeftijd geeft de mijne niet thuis. Maar wel bloed tappen en speenleeftijd mee nemen in de toeslag.
john 11 Mei 2016
eigenlijk heeft de notering dan nu al gefaald. door de handel zijn hogere percentages geboden en wordt de notering gedrukt. De notering had hoger moeten staan zodat bloeduitslag en speenleeftijd wel goed gewaardeerd zouden worden.

uiteindelijk heb je gewoon de marktprijs.. persoonlijk zie ik liever een hogere notering en niet meer die uit de hand gelopen toeslagen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Varkens

Kantelpunt op biggenmarkt nog niet bereikt

Analyse Varkens

Biggenafzet loopt net even wat minder vlot

Nieuws Varkens

Biggenmarkt laat opleving definitief achter zich

Analyse Varkens

Biggenprijs haalt voet van gas in verhitte markt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden