Politiek komt beloften niet na

Varkenshouders boos over verhoging NVWA-tarieven

6 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De recente tariefsverhoging die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft doorgevoerd is varkenshouders in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden de verhoging onacceptabel en willen dat duidelijk wordt gemaakt waarom de verhogingen zijn doorgevoerd.

In een verklaring laat LTO Nederland weten dat het Nederlandse bedrijfsleven verbolgen is over de verhoogde NVWA-tarieven en dat vooral varkenshouders worden benadeeld. ‘Varkenshouders doen een beroep op staatssectretaris Van Dam om de verhoging terug te draaien en in een brief vragen ze hem bovendien eerder gedane toezeggingen waar te maken’, laat de LTO weten in een persbericht.

Samen met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en ketenpartners heeft de LTO zich de afgelopen jaren sterk gemaakt tegen verdere verhogingen van de NVWA-tarieven. ‘Eerst moet een analyse naar de tarieven en de opbouw ervan op tafel komen. De Raad van State moet hierover een advies uitbrengen, maar zo lang als dat advies er niet is, kunnen de tarieven tussentijds niet ‘gewoon’ verder omhooggaan. Dit is het signaal dat we nu gezamenlijk afgeven’, zegt directeur Thijs Cuijpers van LTO Nederland. Ook andere veehouderijsectoren zijn volgens hem verbolgen over de verhoogde tarieven.

Vooral bij de varkenshouders komen de verhogingen vanwege de langer durende economische malaise op de bedrijven extra hard aan. In een gezamenlijke brief van LTO Varkenshouderij en NVV verwijzen ze naar overleg met van Dam’s voorganger Dijksma, die ging onderzoeken of een structurele verlaging van de NVWA-tarieven mogelijk was voor vleeskeuring en exportcertificering.

Dijksma deed een halfjaar geleden in de Tweede Kamer de toezegging een overzicht te geven van de kostenontwikkeling van de NVWA en de bijbehorende tarieven. Dit overzicht moest ook duidelijk maken of de kosten kunnen worden doorberekend naar de consument. Van beide is tot op heden niets terechtgekomen.

LTO varkenshouderij en NVV wijzen erop, dat in veel andere EU-landen de overheid een aanzienlijk deel van de keurings- en controlekosten voor haar rekening neemt en de kosten voor bedrijven fors lager zijn.

De afgelopen jaren zijn de tarieven op tal van onderdelen met tientallen procenten omhoog gegaan, stellen de varkenshouders. Met de nu voorgestelde tarieven zijn de kosten voor vleeskeuring met 12 procent verhoogd. 'Dit is buitenproportioneel', zeggen LTO en NVV, die in de brief opmerken dat ook de tarieven voor exportkeuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering en monsterneming en -analyses stijgen. Per 1 mei legt de NVWA de kosten van aanvullende controles bij diergeneesmiddelen, dierenwelzijn en diergezondheid eveneens op het bordje van de veehouders.

LTO Varkenshouderij en NVV constateren tevens een  toenemend aantal klachten over de ontoereikende dienstverlening door de NVWA  en de onprettige controlementaliteit in de praktijk. Een en ander komt steeds meer op gespannen voet te staan met de nijpende situatie op de bedrijven, constateren de beide samenwerkende organisaties.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
W.J.A.van DIJK 7 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869616/Varkenshouders-boos-over-verhoging-NVWA-tarieven]Varkenshouders boos over verhoging NVWA-tarieven[/url]
De STAAT ZAL U WEL BEHOEDE VOOR RIJKDOM.

Dit is toch een overheids instelling, dan moet de staat dat toch onderhouden ?
Al die gelukzoekers kosten zo veel geld, nu is vee teelt aan de beurt, welke bedrijfstak komt er nu in aanmerking die ze nog kunnen bestelen?

We hebben de ENGEL des doods gehad, die sloot de veemarkten, toen ging de veehandel kapot ( De BELGEN lachen zich in een deuk, want daar wordt het Nederlandse vee geslacht, en de NVWA heeft het nakijken !
De staat maakt meer kapot dan je lief is.
M. Steenis 7 Mei 2016
Hieruit blijkt wederom de desinteresse van de overheid in de Nederlandse agrarische sector. Den Haag maakt deze mensen het bestaan onmogelijk en weet daar steeds weer nieuwe manieren voor te vinden. Nog niet zo lang geleden de export stop met Rusland waar de fruitboeren een flinke dreun mee hebben gehad. Nu weer de veesector. Blijkbaar heeft Den Haag andere prioriteiten, en ziet men op de plaats waar landbouw en veeteelt plaats vind liever grote bouwprojecten ontstaan.

Hier in de Betuwe zijn grote agrarische gebieden nu volgebouwd met industrie onder de belofte dat er meer werkgelegenheid zou komen voor deze gebieden. De ene na de andere grote onderneming vestigde zich hier en wat denk je, geen vacatures. Deze brachten allemaal hun eigen personeel mee.

Ik vind het schofterig hoe ons kabinet omspringt met deze mensen. In plaats van ze te ruïneren zou ik er eens meer in investeren, landbouw en veeteelt zijn voor Nederland net zo goed belangrijk en bovendien bepalend ons landschap.

Ik heb zelf geen agrarische achtergrond maar ik vind dat deze mensen net zo goed een recht van bestaan hebben. Veel bedrijven in de agrarische sector zoeken neven activiteiten om te kunnen blijven bestaan. Persoonlijk vind ik dit een trieste ontwikkeling. Als je kijkt naar de prijzen in de winkel zou er voor deze mensen toch beslist meer in het vat moeten zitten. Voor een handje vol fruit/groenten of een klein schaaltje vlees worden buitensporige prijzen gerekend, als je dan kijkt naar de prijzen op de o.a. de fruitveiling dan ben je er toch heilig van overtuigd dat dit niet zo hoeft te zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden