Interventievoorraden verkocht

China wil recordprijzen voor varkensvlees temmen

9 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

De varkensprijzen in China blijven maar stijgen en de Chinese overheid begint zich hier steeds meer zorgen over te maken omdat het de inflatie aanjaagt. Om het tij te keren worden interventievoorraden verkocht. Daarnaast kunnen bedrijven die de productie vergroten rekenen op een flinke bonus.

De varkensprijs in China begon het jaar op 2,44 euro per kilo levend gewicht en is, afgezien van een kleine daling in week 6 vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar, alleen nog maar gestegen. Eind april werd het record verder aangescherpt nadat de prijs opliep tot 2,73 euro per kilo levend gewicht. Hiermee ligt de prijs bijna 40 procent boven het niveau van een jaar geleden.

De aanhoudende stijgende trend van de varkensprijs begint een steeds groter probleem te worden voor de Chinese economie. Varkensvlees is in China een basisproduct en weegt daarom zwaar in het inflatiemandje. Bij de berekening van voedselprijzeninflatie weegt varkensvlees voor ongeveer 30 procent mee en bij de berekening van de totale consumentenprijzeninflatie weegt varkensvlees voor 10 procent mee. Het gewicht van varkensvlees leidde ertoe dat de inflatie in februari en maart op 2,3 procent uitkwam, terwijl rekening werd gehouden met een inflatie van 1,9 procent. 

De Chinese overheid maakt zich dan ook in toenemende mate zorgen over de varkensprijzen.  De binnenlandse consumptie daalt in 2016 met bijna twee procent, maar omdat de productie met 2,5 procent afzwakt ziet het ernaar uit dat de prijzen het plafond nog niet hebben bereikt en de inflatie verder kunnen aanjagen.

50.000

kilo

varkensvlees brengt de Chinese overheid dagelijks op de markt

Om de stijging van de varkensprijzen te remmen worden drastische maatregelen genomen. Een van de maatregelen is het op de markt brengen van strategische varkensvleesvoorraden. In mei is hier al een begin mee gemaakt en tot en met 4 juli wordt dagelijks 50.000 kilo varkensvlees voor lage prijzen verkocht aan 121 grote supermarkten in Peking. In totaal gaat het om 3 miljoen kilo.

Daarnaast moedigt de overheid bedrijven aan de productie op te schroeven. Bedrijven krijgen een subsidie die kan oplopen tot 9 yuan, of 1,21 euro, voor iedere kilo die extra op de markt wordt gebracht.

Met deze maatregelen hoopt de Chinese overheid de varkensprijzen onder controle te krijgen en dit kan op termijn zorgen voor minder import. Analisten verwachten echter dat het effect van de subsidie niet voor het begin van 2017 zichtbaar wordt, waardoor de EU kan blijven profiteren van het tekort op de Chinese markt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden