Groot verschil met 2015

Varkensprijzen houden Chinese inflatie op niveau

12 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

De varkensprijzen in China hebben grote invloed op de inflatie, maar ondanks recordnoteringen op de varkensmarkt, viel het Chinese inflatiecijfer over april licht lager uit dan afgelopen jaar. De voedselprijzen stegen wel fors onder invloed van de varkensprijzen.

De Chinese consumentenprijsindex steeg 2,3 procent in april, wat 0,1 procentpunt minder is dan waar door Reuters ondervraagde analisten vanuit gingen. Hiermee bleef de inflatie op hetzelfde niveau voortbewegen als februari en maart, toen de consumentenprijzen eveneens 2,3 procent stegen. In april 2015 steeg de consumentenprijsindex met 1,2 procent.

Dat de inflatie achterbleef bij de verwachtingen van analisten is het gevolg van opnieuw gedaalde producentenprijzen. De producentenprijsindex daalde in april met 3,4 procent, waarmee voor de vijftigste maand op rij sprake was van een daling. Wel daalden de producentenprijzen minder sterk dan in maart, toen een min van 4,3 procent op het bord kwam te staan.

7,4

procent

steeg de Chinese consumentenprijsindex in april

Tegenover de gedaalde producentenprijzenindex staat echter een forse stijging van de voedselprijzenindex. Over april liepen deze met 7,4 procent op, nadat de voedselprijzenindex in februari en maart al met 7,3 en 7,6 procent gestegen was. In april 2015 steeg de index met slechts 1,6 procent.

De reden voor de sterke stijging van de voedselprijzenindex, is de varkensmarkt. Door een sterke krimp van het aanbod en een stijgende vraag  heeft de Chinese varkensprijs alle record gebroken. Eind april steeg de varkensprijs naar 2,73 euro per kilo levend gewicht, wat het hoogste niveau ooit is. Dat de voedselprijzenindex niet sterker is gestegen, is het gevolg van minder sterke stijgingen van de groenteprijzen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden