Copa-Cogeca houdt hoop

EU zet Rusland te weinig onder druk over varkensban

23 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor agrarische belangenbehartigers in de agrarische sector, zegt dat de Europese Commissie onvoldoende doet om de Russische grens weer open te krijgen voor varkensvlees.

Henri Brichard, de vicevoorzitter van Copa-Cogeca, noemde de lage varkensprijzen in de Europese Unie ‘onacceptabel’. Dit zei hij na afloop van de landbouwaard in Brussel. De landbouwministers van de verschillende lidstaten lieten weten mee te leven met de varkenshouders en hoewel Brichard deze empathie waardeert, roept hij de commissie op om iets te doen aan de lage prijzen. De vicevoorzitter riep vooral op om meer energie te steken in de heropening van de Russische markt.

De inzet van de Europese Commissie is onvoldoende

Copa-Cogeca heeft de Europese Commissie al vaker opgeroepen om de Russische grens weer open te krijgen, maar na afloop van de landbouwraad verklaarde Brichard dat de inzet van de commissie onvoldoende is. Dit meldt Global Meat News.

Volgens de vicevoorzitter heeft de koepelorganisatie lange tijd niets gehoord van de commissie over de voortgang van de onderhandelingen met Rusland. ‘Zolang de situatie in de varkenssector kritiek is blijven wij de commissie aansporen om de Russische grens weer open te krijgen.’

Om op de hoogte te blijven van de voortgang van de onderhandelingen, wil Copa-Cogeca graag van de commissie weten wat de strategie is uitgestippeld en wanneer welke stappen worden genomen in de onderhandelingen met Rusland. De grootste uitdaging is dat Rusland ervan overtuigd moet worden dat de maatregelen worden afgeschaft die Rusland nam nadat Afrikaanse varkenspest in de Europese Unie was uitgebroken.

Een belangrijke horde die moet worden genomen is dat Rusland de fytosanitaire maatregelen afschaft die zijn genomen nadat in januari 2014 Afrikaanse varkenspest in de EU werd geconstateerd.

De Europese Commissie en Copa-Cogeca zijn van mening dat Rusland politieke motieven had om de grens te sluiten, terwijl fytosanitaire argumenten werden aangedragen. Rusland heeft dit bevestigd door aan te geven dat het zelfvoorzienend wil worden op het gebied van varkensvlees. Grenssluitingen op basis van politieke redenen zijn in strijd met regels van de Wereldhandelsorganisatie. De Europese Unie heeft de Russische grenssluiting al aangevochten bij de WTO en omdat de EU een sterke zaak heeft, vindt Copa-Cogeca dat de druk op de Rusland moet worden vergroot. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
klaas 23 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869853/EU-zet-Rusland-te-weinig-onder-druk-over-varkensban]EU zet Rusland te weinig onder druk over varkensban[/url]
Poetin heeft ons nu nog niet nodig en heeft lak aan uit spraken en adviezen. Ons Europa dacht Poetin op de knieën te krijgen maar wij moeten op de knieën of hij aub weer wil afnemen en het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen is erg groot.
nuchter 23 Mei 2016
en na de varkens zal melk en peren dezelfde problemen blijven ondervinden.
Hoe langer het duurt, des te sterker de Russen staan....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden