46 organisaties sturen brief

Massaal protest tegen woekerkosten NVWA

26 Mei 2016 - 1 reactie

Maar liefst 46 brancheorganisaties hebben protest aangetekend tegen de forse kostenverhogingen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft doorgevoerd. De brief is verstuurd naar staatssecretaris Van Dam en minister Schippers.

In de brief geven de brancheorganisaties aan dat de kosten en de werkwijze van de NVWA buitensporig en disproportioneel is. De forse kostenstijging en de bijkomende werkzaamheden zorgen voor een negatiever ondernemersklimaat, verstoring van het consumentenvertrouwen en een ongelijk speelveld in de Europese Unie.

Hoewel de brancheorganisaties niet tegen het kostendekkend doorberekenen van de werkzaamheden van de NVWA zijn, moet het wel in verhouding staan tot de gevraagde dienstverlening en service. Bovendien moet de NVWA op een redelijke en transparante manier omgaan met kostenstijgingen. De verhoging van 10 procent die bedrijven in verschillende sectoren op 1 mei 2016 kregen doorberekend, wijkt hier volgens de brancheorganisaties van af.

Bovendien nemen overheden in verschillende omringende landen een deel van de (export)keuringskosten voor haar rekening. In Nederland gebeurt is dit niet het geval waardoor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven enorm wordt ondermijnd.

Naast de enorme kosten van de NVWA ervaren de agri- en foodsectoren de laatste tijd een NVWA die wetgeving strikter dan noodzakelijk interpreteert. Hierdoor wordt, in tegenstelling tot overige lidstaten, de ruimte onnodig beperkt. Het gevolg is dat Nederlandse bedrijven het relatief moeilijk hebben om producten te ontwikkelen, te produceren en te exporteren. De gevolgen zijn onnodige terugroepacties, vernietiging van producten, wat voedselverspilling is, en andere kosten in de keten. Ook dit zorgt ervoor dat Nederlandse bedrijven niet onder gelijke voorwaarden kunnen concurreren met bedrijven uit omliggende landen.

In de brandbrief over de NVWA vragen de agri- en foodsectoren om een gesprek over hoe de NVWA risicogerichter, efficiënter en tegen lagere tarieven kan gaan werken. Om dit te bewerkstelligen is het noodzakelijk dat een kerntakendiscussie komt over waar, en op welke wijze, de NVWA bij bedrijven zou moeten keuren en handhaven en hoe dit bekostigd moet worden. Indien hier binnenkort geen verdere actie op wordt ondernomen vrezen de agri- en foodsectoren dat zij haar innovatieve en vooruitstrevende karakter niet kunnen behouden en uitbouwen.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Fier 26 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869916/Massaal-protest-tegen-woekerkosten-NVWA]Massaal protest tegen woekerkosten NVWA[/url]
Eindelijk een statement. Hopen dat het ook hout snijd gezien de huidige politieke stroming/partijen in dit land. Die van de Agri en Food ontwikkelingen het spreekwoordelijke"Ze hebben er geen Kaas van gegeten". eer aan doen deze laatste twee jaar. Mensen gebruik je tegenstem nooit weer als een tegenstem. Om betere politiek en kennis van zaken binnen te halen ofn tegen te houden. Wij komen/kwamen helaas bedrogen uit deze regeer periode terwijl de vorige ook al geen windeieren legde voor
onze Branches.
twan 27 Mei 2016
de luie , afbouwende en mislukte veearts heeft het beter geregeld dan zijn hardwerkende collega
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Compaxo mag van rechter geen hogere slachtsnelheid

Nieuws Varkens

Compaxo mag van rechter geen hogere slachtsnelheid

Stichting Vleesvee, LTO en COV zetten RundNL op

Nieuws Vleesvee

Stichting Vleesvee, LTO en COV zetten RundNL op

Veetransporteurs in de knel door boetesystematiek

Nieuws Veetransport

Veetransporteurs in de knel door boetesystematiek

Capaciteit Gosschalk nog altijd beperkt

Nieuws Varkens

Capaciteit Gosschalk nog altijd beperkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief