Markt moet crisis oplossen

Brussel wil niet sturen op beperking varkensaanbod

26 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Nadat Rusland de grenzen sloot voor varkensvlees uit de Europese Unie ontstond een enorm overaanbod aan varkensvlees, wat voor sterke prijsdalingen leidde. Om de prijzen terug te laten keren naar de oude en winstgevende niveaus pleiten verschillende lidstaten voor productiebeperkende maatregelen. Brussel wil hier echter niets van weten.

Ook tijdens de landbouwraad van mei kwamen productiebeperkende maatregelen ter sprake. Verschillende lidstaten maken zich sterk voor het verlagen van bijvoorbeeld de slachtgewichten, zodat er minder varkensvlees op de Europese markt komt en de druk op de prijzen afneemt.

Verschillende lidstaten dienden bovendien een verzoek bij de Europese Commissie in voor staatssteun. Hiermee moet het mogelijk zijn om per bedrijf 15.000 euro te krijgen, wat onder andere ingezet kan worden voor productiebeperkende maatregelen en het overbruggen van liquiditeitskrapte.

Productiebeperkende maatrgelen mogen de interne markt van de EU niet ondermijnen

Ook vroegen enkele lidstaten tijdens de landbouwraad aan de commissie om met voorstellen te komen die aanbodbeperkend werken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van artikel 222 van de Gemeenschappelijke Marktordening. Dit artikel mag bij ernstige verstoring van de markt worden toegepast om het aanbod te verkleinen. Aan dit artikel worden echter strenge voorwaarden gesteld en de productiebeperking mag de interne EU-markt niet ondermijnen.

Brussel wil echter niets weten van productiebeperkende maatregelen. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid is gericht op marktoriëntatie en versterking van de concurrentiekracht van de Europese landbouwsectoren. Daar past geen aanbodgestuurd beleid bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 27 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869917/Brussel-wil-niet-sturen-op-beperking-varkensaanbod]Brussel wil niet sturen op beperking varkensaanbod[/url]
de europese consument weer kennis laten maken met vlees wat eerst naar buiten Europa is geexporteerd omdat ze hier liever de duurdere (luxere) delen verkochten is een goede zet..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden