Meer winst door conceptvlees

Pluimveesector profiteert van cultuuromslag

30 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

De pluimveesector heeft de focus de laatste jaren verlegd op vleesconcepten en dit begint zich nu uit te betalen. De Rabobank ziet met name de vooruitzichten verbeteren voor vleeskuikenhouders. 

De pluimveesector heeft in anderhalf jaar de omschakeling gemaakt van regulier vlees, naar conceptvlees. In de supermarkt hebben anonieme, niet onderscheidende producten plaatsgemaakt voor een grote variatie aan producten en volgens de Rabobank is dit te danken aan marktgericht denken en doen van ondernemers in de sector. Bovendien zijn zowel binnen, als buiten de keten, nieuwe samenwerkingen aangegaan en productiesystemen aangepast.

Meer regie in de keten kan bijdragen aan stabiliteit en continuïteit. 

‘Behalve dat concepten en productie op elkaar afgestemd moeten zijn, is het de kunst om vraag en aanbod goed aan te laten sluiten’, licht Jeroen van den Hurk, sectormanager Pluimvee bij de Rabobank toe. ‘Meer regie in de keten kan ook hier bijdragen aan stabiliteit en continuïteit. De reguliere vleeskuikenhouderij ontkomt er niet aan om keuzes te maken. Kiezen voor nieuwe onderscheidende producten, die bijvoorbeeld inspelen op gezondheidsclaims of minder gebruik van antibiotica, bieden meer toekomstperspectief. Daarnaast helpt het om weg te blijven uit het internationale kostprijsgevecht.’

Door de omschakeling die de sector de afgelopen jaren heeft gemaakt, zijn de vooruitzichten voor de vleeskuikenhouderij positief. De voerprijzen liggen 8 procent lager dan een jaar eerder en dit draagt bij aan een verbetering van het rendement. Op Europees niveau lagen de marges in het eerste kwartaal hoger dan een jaar geleden het geval was en de marktpositie van leveranciers verbetert verder door het dalende aanbod aan pluimveevlees.

De versnelde groei van welzijnsconcepten legt echter wel meer druk op de markt voor broedeieren. Deze markt is de afgelopen maanden nauwelijks hersteld en dat komt volgens de Rabobank met name doordat nog wordt gezocht naar stabiele afzet voor het toegenomen aanbod uit Nederland, dat sinds 2013 met 10 procent is gegroeid. Voor welzijnsconcepten zijn een lager aantal en andere typen kuiken nodig waardoor de binnenlandse vraag structureel afneemt en meer moet worden geëxporteerd. In combinatie met aanhoudende valutaire druk vanuit de exportmarkten en geopolitieke onrust trekt de Rabobank de conclusie dat de broedeimarkt langer nodig heeft om te herstellen van het overaanbod.

Door aanhoudende groei van de pluimveevleesproductie in Oost- en Centraal- Europa voorziet de Rabobank wel mogelijkheden voor hertel van vraag en aanbod. De productie van broedeieren wordt in die regio’s namelijk vertraagd opgepakt, wat kansen biedt voor Nederland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden