Inside: Varkens & Voer Pro

Nederland sluit aan in polonaise op biggenmarkt

30 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Met dank aan de aanhoudende stijging van de varkensprijs wist de Duitse biggenprijs de afgelopen weken al enkele stappen omhoog te zetten. Ook in andere landen van de EU trekken de biggenprijzen aan en Nederland sluit zich hier bij aan in week 22.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse biggenprijs heeft over week 22 voor de derde week op rij een stap omhoog gezet. Na verhogingen van 1,80 euro in week 19, 0,20 euro in week 20 komt er in week 21 één euro bij de prijs op waardoor de Duitse notering naar 46 euro stijgt. Op voorhand had de Nord/West-commissie onveranderd als verwachting uitgesproken, maar in de markt werd al rekening gehouden met een verdere verhoging.

De reden dat de verhoging van de Duitse biggenprijs niet als een verassing komt, is de varkensprijs. Deze is de afgelopen weken hard opgelopen en na even op adem te zijn gekomen in week 20, is de Duitse notering voor week 21 met zes cent verhoogd. In vijf weken tijd is de prijs 20 cent gestegen en de positievere stemming die dit met zich meebrengt zorgt voor meer vraag naar biggen, bij een niet al te sterke aanbodstoename.

Niet alleen Duitsland, maar ook in andere landen kijkt de biggenprijs dankzij de varkensmarkt omhoog. In België is de notering al wat langer aan het stijgen, maar afgelopen vrijdag pluste ook de Spaanse notering. De prijs is met één euro verhoogd en dit is opmerkelijk, want normaal gesproken laat de Spaanse biggenprijs in deze tijd van het jaar een dalende lijn zien. Dit geeft aan dat ook de Spaanse markt aan het verbeteren is.

In hoeverre Nederland kan profiteren van de aantrekkende vraag naar biggen in Duitsland en Spanje, wat twee zeer belangrijke exportmarkten zijn, is echter de vraag. Hoewel de prijzen stijgen is met name het voordeel van de Spaanse prijsstijgingen beperkt omdat het verschil tussen de Nederlandse en de Spaanse notering nog groot is. Hierdoor hoeft een verhoging van de Spaanse biggenprijs niet meteen tot uiting te komen in een verhoging van de Nederlandse biggenprijs.

De BestPigletPrice stijgt in week 22 naar 41,- euro

Toch weet de DCA BestPigletPrice een stap omhoog te zetten in week 22. De notering stijgt met één euro naar 41 euro en dit is dan ook niet te danken aan de Spaanse markt, maar aan de Duitse en de Nederlandse markt, waar de varkens vlot worden afgeleverd en voldoende ruimte vrijkomt voor het opleggen van nieuwe biggen. Omdat het vertrouwen onder mesters aan het groeien is dat de prijzen de komende tijd het niveau vast kunnen houden en de lat zelfs nog iets hoger kunnen leggen, wordt er dan ook vlot opgelegd.

Dit betekent echter niet dat de biggenmarkt probleemloos verloopt. Er hangen nog altijd koppels boven de markt en biggen waarvan de genetica niet goed aansluit op de markt en berenbiggen zijn nog altijd moeizaam te verkopen. Dit hindert de mate waarin de biggenmarkt kan verbeteren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden