Subsidies nekken sector

Russische varkenssector vreest overaanbod

31 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Russische varkenssector is de afgelopen jaren explosief gegroeid dankzij verschillende grenssluitingen en zware subsidies. Producenten in Rusland maken zich echter in toenemende mate zorgen over de snelle groei. 

De Russische varkensvleesproductie is de afgelopen vijf jaar gemiddeld met bijna zes procent per jaar gegroeid en ook in 2016 zijn er nog geen signalen dat de productiestijging aan het afzwakken is. Voor het volledige jaar wordt een groei van 5,7 procent verwacht.

Door de sterke productiegroei is Rusland minder afhankelijk geworden van de import. Sergei Ushin, voorzitter van de Nationale Vlees Vereniging verklaarde op een congres dat het aandeel van geïmporteerd vlees het afgelopen decennium van 40 procent naar 10 procent is gedaald. Hier staat tegenover dat de Russische vleesproductie vier keer sneller groeit dan het mondiale gemiddelde, meldt Global Meat News.

Het snelle groeitempo baart de vleessector echter steeds meer zorgen. De overheid stimuleert bedrijven met zware subsidies om nieuwe en grootschalige projecten op te starten. Bedrijven hebben al een verzoek ingediend bij de overheid om te stoppen met het subsidiëren van de vleessector omdat het de markt verstoort.

30,8

procent

daalde de prijs van varkensvlees in 2015

De vrees voor overaanbod is niet onterecht, gezien de sterke prijsdalingen die zich voordoen op de Russische markt. Het landbouwministerie maakte in mei bekend dat de prijs van rundvlees over 2015 met 20,3 procent was gedaald en dat de prijzen van kippenvlees ongeveer 15 procent waren gedaald. Dit valt echter in het niet bij varkensvlees, dat 30,8 procent goedkoper is geworden in 2015. 

De vleessector ziet dit als een signaal dat de subsidies moeten worden stopgezet en dat in plaats daarvan meer moet worden geïnvesteerd in infrastructuur en projecten die waarde toevoegen. 

De vleesindustrie gaf bovendien aan dat verdere groei desastreus is voor kleinere bedrijven. De groei wordt vooral aangejaagd door een een paar zeer grote bedrijven en mocht de groei in de dubbele cijfers blijven, dan verdringt dit honderden kleine producenten. ‘De overheid blijft maar geld pompen in grote agrarische bedrijven die plannen hebben om de productie de komende jaren met één miljoen ton te vergoten. De directeuren van deze bedrijven erkennen dat ze kleinere en inefficiënte bedrijven, die gezamenlijk goed zijn voor een vergelijkbaar volume, uit de markt verdringen.’

Volgens kleinere bedrijven is er sprake van oneerlijke concurrentie. ‘Met overheidsgeld zijn kleine bedrijven net zo efficiënt als de grote bedrijven. Kleine bedrijven kunnen echter geen aanspraak maken op de subsidies en willen daarom dat de overheid stopt met het financieren van grote spelers zodat eerlijk kan worden geconcurreerd op de Russische markt.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden