Zaak eindelijk afgesloten

SER niet in beroep tegen Aujeszky-rente

2 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Sociaal Economische Raad tekent geen beroep aan tegen de laatste uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over de Aujeszky-zaak. Hierdoor stemt de SER in met het betalen van 11 miljoen euro aan de leden van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders en is na 27 jaar procederen een einde gekomen aan de zaak.

De ruim 11 miljoen euro komt bovenop de 16,1 miljoen die de SER in 2013 van de rechter al moest uitkeren aan NVV. Dit bedrag betrof de compensatie voor de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode 1993-1998. Tijdens die periode verplichtte het toenmalig Landbouwschap (de SER treedt op als vereffenaar), varkenshouders hun dieren te enten tegen de Ziekte van Aujeszky, tegen vooraf vastgestelde tarieven.

Het bedrag van 16,1 miljoen euro was echter inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. NVV heeft zich hier van meet af aan tegen verzet en heeft altijd gesteld dat de wettelijke rente moet worden berekend vanaf het ontstaan van de schade, in 1993. De rechter stelde de NVV hiervoor in november 2014 in het gelijk. De SER ging tegen deze uitspraak in hoger beroep omdat zij meende dat de ingangsdatum van de wettelijke rente onderdeel was van de onderhandelingen tijdens de eerste Aujeszky-procedure. Dit hoger beroep verloor de SER op 8 maart jl.

Wij hebben nooit getwijfeld dat wij het bij het rechte eind hadden

‘De NVV heeft hierover nooit onderhandeld en het Hof heeft de NVV in maart volledig in het gelijk gesteld. Wij hebben nooit getwijfeld dat wij het bij het rechte eind hadden’, zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen. Zij is blij dat er nu definitief gerechtigheid is voor de varkenshouders. ‘Het recht heeft gesproken en wij zijn blij dat de SER nu ook inziet dat onze varkenshouders volledig in hun recht staan.’

Varkenshouder en oud-voorzitter van de NVV, Willy van Gemert staat aan de wieg van de hele Aujeszky-procedure. Helemaal alleen begon hij als varkenshouder in 1995 de procedure tegen het toenmalige Landbouwschap. De procedure die hij aanvankelijk startte als individueel varkenshouder, werd eind jaren negentig verder opgepakt door NVV en vijf varkenshouders, die eveneens overtuigd waren van het onrecht.

De NVV gaat ervoor zorgen dat de leden en oud-leden van de NVV, die recht hebben op hun deel van de 11 miljoen euro, dit geld zo snel mogelijk krijgen overgemaakt op hun rekening.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden