Trendrapport Varkens & Voer Pro

Getouwtrek om varkensprijs gaat van start

7 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De opmars van de varkensprijzen is in de eerste week van juni gestagneerd en dit is vooral het gevolg van de vleesmarkt, die het tempo van de snel stijgende varkensprijzen niet weet te volgen. Het aanbod blijft daarentegen aan de krappe kant, waardoor juni een spannende maand gaat worden voor de varkensmarkt. 

Begin juni is het getouwtrek over welke richting de varkensprijs inslaat begonnen

De varkensprijzen trokken in april al behoorlijk aan en wisten deze trend door te zetten in mei. Door de viering van Pinksteren moest wel even een pas op de plaats worden gemaakt, maar in de tweede helft werd dit ruimschoots goedgemaakt. De prijsstijgingen waren echter vooral het gevolg van het krappe aanbod en steeds minder van de vleesmarkt. Dit leidde dan ook tot weerstand omdat de vleesprijzen niet langer mee konden in de snel oplopende varkensprijzen. Begin juni nam de spanning hierdoor toe op de varkensmarkt en begon het getouwtrek over welke richting de prijs inslaat.

In mei was nog geen sprake van onzekerheid op de varkensmarkt en hier profiteerde ook de biggenmarkt van. De verhogingen die in Duitsland zijn doorgevoerd kregen navolging in Nederland. Van een sterk verbeterende marktsituatie was echter geen sprake, waardoor de oplopende biggenprijs meer het gevolg was van de stijgende varkensprijs dan van een sterk toenemende vraag.

Niet alleen de varkensmarkten stonden in mei in het teken van prijsstijgingen, maar dit gold ook voor de grondstoffenmarkten. De prijzen van tarwe, maïs en soja liepen sterk op en de eerste effecten hiervan werden ook zichtbaar op de voermarkten. De brokprijzen daalden in mei nog wel, maar ook hier ziet het ernaar uit dat de bodem is bereikt. Ook de mestmarkt stond in het teken van stijgende prijzen en dit brengt op steeds meer bedrijven zorgen met zich mee. Naast de varkens- voermarkten en de mestmarkt, gaat het maandelijkse trendrapport ook in op de ontwikkelingen op de financiële markten.

Insiders van Boerenbusiness met een Varkens & Voer Pro pakket ontvangen maandelijks het Trendrapport Varkens & Voer. Klik hier om het trendrapport van mei 2016 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Kantelpunt op biggenmarkt nog niet bereikt

Analyse varkens

Varkensmarkt moet nog even geduld hebben

Analyse Varkens

Biggenafzet loopt net even wat minder vlot

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden