Landbouwcrisis beëindigen

Europese Volkspartij legt Brussel actieplan voor

9 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Om een einde te maken aan de crisis in de Europese landbouwsectoren, heeft de Europese Volkspartij een actieplan opgesteld met 21 concrete punten. De Europese Commissie kan de punten meteen implementeren om de situatie te verbeteren.

In het actieplan zijn punten opgenomen die de positie van producenten moeten verstevigen en de marges in de keten beter moeten verdelen. Zo wil de EVP dat winkelketens niet langer eenzijdige contracten mogen opzeggen als de prijzen dalen, dat betalingen altijd binnen 30 dagen moeten plaatsvinden en kosten voor allerlei certificaten niet langer mogen worden doorberekend aan boeren. Ook wil de EVP dat ijs en bakkerijproducten gemaakt worden van boter in plaats van palmolie. Dit heeft bovendien een positief effect op de massale ontbossing in ontwikkelingslanden.

Brussel moet markten meer kunnen sturen en sneller producten uit de markt kunnen nemen

Verder stelt de EVP voor dat de Europese Commissie meer marktsturend optreedt. Brussel moet eenvoudiger melkpoeder, boter en andere producten uit de markt kunnen halen om prijsdalingen af te zwakken en markten in evenwicht te brengen. Ook moet het mogelijk zijn om tijdelijke maatregelen te nemen om de productie en afname van melk op elkaar af te stemmen.

Daarnaast wil de EVP dat meer wordt ingezet op promotie. Meer reclame en actie moeten de verkoop van Europese landbouwproducten buiten de EU aanjagen. Verder wil de EVP dat er geen handelsverdragen meer worden gesloten die producten in de EU toelaten die tegen lagere dierenwelzijn- en milieueisen zijn geproduceerd dan waartegen Europese boeren produceren. Ook moet het overgebleven geld uit het 500 miljoen euro grote steunfonds alsnog wordt besteed.

Volgens Annie Schreijer-Pierik is het ‘hoog tijd om de melkveehouders, varkenshouders en producenten in andere sectoren uit het dal te trekken. Na ruim anderhalf jaar crisis is het voortbestaan van veel bedrijven ernstig in geval. Zonder voldoende boeren en tuinders staat de Europese voedselzekerheid en onafhankelijkheid op het spel.‘

Door een uitgebreid actieplan te presenteren groeit de druk op de Europese Commissie om de problemen aan te pakken, verwacht Schreijer-Pierik. ‘Met steun van de grootste fractie in het Europarlement groeit de druk op de commissie om in actie te komen. Wij bieden een kant-en-klare reddingsboei waarmee boeren het hoofd boven water kunnen houden tot ze weer vaste grond onder de voeten hebben. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden