Inside: Varkens & Voer Pro

Biggenmarkt raakt in stroomversnelling

13 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

​De biggenmarkt wordt nog altijd meegetrokken in het kielzog van de opstomende varkensmarkt. Over week 23 nam de weerstand tegen stijgende varkensprijzen toe, waardoor ook de biggenmarkt in zwaarder vaarwater dreigte te geraken. Voor week 25 zijn de vooruitzichten weer aan het verbeteren, waardoor de biggenmarkt weer in een stroomversnelling kan komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de weerstand tegen verhogingen van de varkensprijs in week 23 toenam, ziet de Nord/West-commissie nog wel ruimte om de Duitse biggenprijs over week 23 met een halve euro te verhogen. De prijs komt hierdoor op 47,50 euro. Over week 23 is de prijs met een halve euro verhoogd tot 47,50 euro met de verwachting dat in week 24 opnieuw een verhoging op het bord kan komen te staan. wel is de stijgende lijn iets aan het afzwakken ten opzichte van de voorgaande weken. 

Dat de Duitse biggenprijs minder hard oploopt heeft te maken met de varkensmarkt, waar de weerstand van slachterijen tegen hogere prijzen aan het toenemen is. In week 23 leidde de stemmingmakerij ertoe dat de noteringen van verschillende slachterijen stabiel bleven, terwijl de Nord/West-commissie nog wel een stap van vijf cent omhoog zette. In week 24 sloten de verschillende partijen een compromis met een prijs van 1,51 euro.

De onrust op de varkensmarkt is grotendeels voorbijgegaan aan de biggenmarkt

De onrust die op de varkensmarkt ontstond vanwege de huisprijzen van de slachterijen, is grotendeels voorbijgegaan aan de biggenmarkt. Door de onzekerheid kwam juist meer plaatsingsruimte vrij omdat de varkens extra vlot werden afgeleverd. Om mogelijk verdere stijgingen van de biggenprijzen voor te zijn werd de vrijgekomen ruimte bovendien weer snel volgelegd met nieuwe biggen.

Niet alleen op de binnenlandse en de Duitse markt is de vraag de afgelopen tijd op niveau gebleven en zelfs voorzichtig aangetrokken, ook naar Zuid-Europa worden weer meer biggen geëxporteerd. De Spaanse biggenprijs zit de afgelopen weken in de lift en steeg vrijdag 10 juni zelfs met twee euro. Hoewel het verschil met de Nederlandse notering nog groot is en de export richting Spanje nog niet van harte gaat, geven de prijsstijgingen wel aan dat de Spaanse vraag naar biggen aan het toenemen is. Dit kan er ook bij helpen om de Nederlandse markt te ontlasten, vooral op het gebied van beren, die de voornaamste hindernis op de biggenmarkt zijn.

Tegenover de aanhoudende vraag staat een beperkte aanbodstoename. Omdat er in de laatste maanden van 2015 en de eerste maanden van 2015 een relatief groot aantal zeugenhouders zijn gestopt, is de aanbodstoename beduidend minder sterk dan de voorgaande jaren het geval was.

Hierdoor weet ook de DCA BestPigletPrice in week 24 een stapje omhoog te zetten. De notering stijgt met een halve euro naar 43,50 euro.

Dat de biggenprijzen in deze tijd van het jaar nog stijgen, is vrij opmerkelijk. Normaal neemt de druk op de biggenprijzen toe naarmate de zomer dichterbij komt en wordt gesproken over verlagingen, maar in 2016 blijft er kans op verdere verhogingen, zeker nu de varkensprijzen de druk van zich af lijken te schudden en zich opmaken voor nieuwe verhogingen in week 25.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden