Laagste punt in twee jaar tijd

Prijs van varkensvlees blijft dalen in Rusland

16 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Varkensvlees is in april opnieuw goedkoper geworden in Rusland. De prijzen daalden voor de zevende maand op rij naar het laagste niveau sinds Rusland politieke handelsembargo’s instelde tegen westerse landen, zo blijkt uit cijfers van het Russische ministerie van Landbouw.

6,8

procent

is de prijs van varkensvlees in één jaar tijd gedaald in Rusland

In april moest gemiddeld 258,43 roebel, of 3,50 euro, voor een kilo varkensvlees worden betaald in Rusland wat. Dit is een daling van een half procent ten opzichte van de vorige maand. In vergelijking met dezelfde maand van 2015 zijn de prijzen 6,8 procent gedaald. De spreiding in de verschillende regio’s van Rusland is groot, want in het uiterste oosten van Rusland moest in april 337,35 roebel, of 4,57 euro voor een kilo varkensvlees worden betaald, terwijl de prijs in de oblast Wolga rond de 235,19 roebel, of 3,19 euro, per kilo lag.

Door de daling van april liggen de prijzen van varkensvlees op het laagste niveau sinds juli 2014. In augustus 2014 sloot Rusland de grenzen voor varkensvlees uit de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie, hoewel de EU al sinds januari 2014 kampte met een grenssluiting die op fytosanitaire gronden was ingesteld. Het politieke embargo dat in augustus van kracht werd deed de import verder dalen, waardoor de tekorten op de binnenlandse markt opliepen en de prijzen stegen.

Dat de prijzen de laatste maanden aan het dalen zijn, heeft twee oorzaken. Allereerst speelt de economische situatie van Rusland een rol. De economie van het land kromp in 2015 met vier procent en de verwachting is dat ook 2016 in het teken staat van krimp. De lagere koopkracht die dit met zich meebrengt zet de vraag naar varkensvlees onder druk.

In de prijsdalingen van de aflopen maanden speelt echter ook de stijgende productie een rol. Aan de politieke en fytosanitaire motieven voor de grenssluitingen worden getwijfeld, temeer omdat Rusland ambities heeft uitgesproken om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van varkensvlees. De sector vaart wel bij de handelsembargo’s en is de afgelopen jaren sterk gegroeid.

De verwachting is dat in 2016 2,3 procent meer varkensvlees wordt geproduceerd in Rusland. In het eerste kwartaal van 2016 steeg de productie al met 10,2 procent. Bovendien wordt, ondanks de crisis, volop geïnvesteerd in de zwaar gesubsidieerde vleessector om de productie verder op te voeren. Producenten vrezen dat de snel stijgende productie tot overcapaciteit gaat leiden en dat de prijsdalingen niet kunnen worden afgestopt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden