Europa profiteert van China

Prognoses kondigen verder herstel varkensmarkt aan

20 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De contouren die duiden op een structureler herstel van de varkensmarkt worden steeds meer zichtbaar. Uit cijfers van de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Staten (FAO) blijkt dat de vraag naar varkensvlees ook in de tweede helft van 2016 blijft aantrekken, terwijl het aanbod juist kleiner wordt.

Chinese stoppersgolf  belangrijke oorzaak van dalende aanbod

Nadat in 2015 de mondiale varkensstapel al wat stagneerde, ziet het er naar uit dat deze dalende trend ook voor dit jaar blijft aanhouden. De FAO verwacht dat het varkensaanbod in de wereld met 0,7 procent terugloopt tot 116,4 miljoen ton. De reden van het dalende aanbod moet vooral worden gezocht in China. Door strengere milieueisen en de hoge voerprijzen is de Chinese varkenssector het afgelopen jaar geplaagd door een stoppersgolf. Hierdoor zal het Chinese aanbod in 2016, wat doorgaans goed is voor de helft van de mondiale productie, afnemen met circa 54 miljoen ton. Dit is een daling van 2,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Elders in Azië neemt het aanbod juist wel toe. De afgelopen jaren werden landen als Japen en Zuid-Korea flink geteisterd door het PED-virus, maar de verwachting is dat de schade voor dit jaar meevalt. Ook in de VS neemt het aanbod toe, want ondanks de moeilijke marktomstandigheden, hebben Amerikaanse varkenshouders de productie niet teruggeschroefd. De FAO verwacht dat de Amerikaanse productie met 1,9 procent toeneemt tot circa 11,3 miljoen ton varkensvlees. In Europa wordt juist wel verwacht dat de productie wat gaat teruglopen dit jaar. Het FAO gaat ervan uit dat de Europese productie, als gevolg van een krimpende zeugenstapel, een min van 0,3 procent laat zien, waardoor de vleesproductie terugloopt tot circa 23,3 miljoen ton.

Daar waar het mondiale aanbod stagneert, laat de vraag naar varkensvlees juist een tegengestelde beweging zien. De verwachting is dat de mondiale varkensvleeshandel oploopt tot een recordniveau van 7,5 miljoen ton. Dit is een stijging van 4,4 procent ten opzichte van 2015. De aantrekkende handel is vooral het gevolg van de lagere prijzen. Zo waren afgelopen mei de prijzen gemiddeld 33 procent lager dan in dezelfde maand in 2014. Door de relatief gunstige prijzen blijven belangrijke importerende landen als China, Mexico en Rusland voorlopig nog aan het kopersfront. Dit betekent dat de Europese varkensprijzen ook in de tweede helft van 2016 ondersteund blijven worden door de Chinese importdrift. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden