Groei op wereldmarkt

Volle markt hindert Deense export van varkensvlees

21 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Denemarken heeft zowel het volume, als de waarde van de varkensvleesexport in het eerste kwartaal zien dalen. De reden hiervoor is de Europese markt, die in het eerste kwartaal overvol was. 

14

procent

minder varkensvlees exporteerde Denemarken naar EU-landen

Denemarken heeft in de eerste drie maanden van 2016 273.000 ton varkensvlees geëxporteerd. Dit is een daling van zes procent ten opzichte van 2015. Het overgrote deel hiervan, namelijk 186.200 ton, ging naar EU-landen. Dit is een daling van 14 procent, die vooral op naam komt van Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Denemarken. Met 79.300 ton importeerde Duitsland 14 procent minder Deens varkensvlees. De export naar Polen daalde met 11 procent tot 31.100 ton.

Buiten de EU boekte Denemarken wel groei. In totaal is 86.700 ton verscheept naar derde landen, wat een stijging van 15 procent is. Evenals de andere varkensvleesexporterende landen profiteert ook Denemarken van de grote Chinese vraag. Het Aziatische land voerde 27.000 ton in en dit is een stijging van maar liefst 150 procent. De export naar Japan steeg daarnaast met drie procent tot 26.800 ton.

Dat Denemarken minder varkensvlees wilde exporteren naar EU-landen, heeft te maken met het ruime aanbod aan varkensvlees op de gemeenschappelijke markt. Hierdoor zette bijvoorbeeld ook Spanje minder varkensvlees af in Frankrijk en Duitsland. Ook Duitsland zag de export naar EU-landen dalen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden