Perspectief niet oneindig

Importmachine China blijft varkens halen

22 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het is aan de Chinese importdrang te danken dat de Europese varkensprijzen omhoog blijven kijken. Ook elders in de wereld wordt hiervan geprofiteerd.  Het ziet er naar uit dat de Chinezen zich ten minste tot het eind van het jaar aan het kopersfront begeven, maar voor de langere termijn zijn de vooruitzichten onzeker.

De Chinese varkenssector zit middenin een overgangsfase

Om te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag hebben de Chinezen, in de eerste drie maanden van dit jaar, al meer dan 400.000 ton varkensvlees geïmporteerd. Dit is bijna een verdubbeling is ten opzichte van vorig jaar. De sterke vraagtoename komt vooral doordat de Chinese varkensstapel flink is geslonken. Tot aan eind 2015 stonden de marges in China flink onder druk en daardoor hebben vooral zeugenhouders in het Aziatische land de keuze gemaakt om de sector te verlaten. Deze trend wordt nog eens versterkt door strengere milieuwetgeving. Sinds januari 2015 heeft de Chinese overheid de milieuwetgeving aangescherpt en door dit ontmoedigingsbeleid zijn alleen al in de provincie Fujian, meer dan 13.000 kleine varkenshouders gestopt met boeren.  

De Chinese vleesconsumptie is doorgaans goed is voor bijna de helft van het wereldweide verbruik. Nu de binnenlandse productie stagneert, begeven Chinese inkopers zich vooral op de Europese, Amerikaanse en Canadese markten om de tekorten aan te vullen. Zo is de Canadese uitvoer richting China bijna verdriedubbeld en ook Europese varkenshouders profiteren hiervan. In de eerste drie maanden van dit jaar is de Franse varkensvleesexport bijvoorbeeld met 165 procent toegenomen. 

Door de tekorten zijn de varkensprijzen in China flink opgelopen. In juni is de prijs voor geslachte varkens opgelopen tot circa 3,5 dollar per kilo, dit is bijna 35 procent hoger dan het langjarig gemiddelde.  De verwachting is dat de Chinese varkensmarkt in het tweede helft van dit jaar nog verder oploopt. Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd kan het bijna niet anders of Chinese varkenshouders gaan de productie opvoeren, waardoor de Aziaten langzaam maar zeker terrein winnen in zelfvoorzienendheid.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bert 22 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870331/Chinese-importmachine-blijft-maar-varkens-aanvoeren-]Chinese importmachine blijft maar varkens aanvoeren[/url]
Dat geeft de varkens boeren hoop op betere prijzen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden