Varkenssector heeft toekomst

Politieke en financiële steun van Van Dam voor actieplan

23 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De regiegroep Vitale Varkenshouderij onder leiding van Uri Rosenthal, heeft donderdag samen met de Producentenorganisatie Varkenshouderij, de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken het actieplan gepresenteerd dat de sector weer toekomst moet geven. Martijn van Dam sprak zowel politieke, als financiële steun voor het plan uit. 

Van Dam geeft in de kamerbrief aan dat zijn rol vooral een faciliterende en stuwende is om de uitvoering van het actieplan te ondersteunen en tot een succes te maken. Waar nodig wil hij wel initiatieven nemen om ketenpartijen en andere betrokken partijen te beïnvloeden en te binden aan de implementatie van het actieplan. Dit doet Van Dam bijvoorbeeld bij de opzet van een Fonds Duurzaamheid en Kwaliteit, in navolging van het Duitse Initiative Tierwohl, door de producentenorganisatie en andere ketenpartners.

De staatssecretaris wil zijn invloed niet alleen op nationaal niveau, maar ook op Europees niveau aanwenden. Zo geeft hij aan de ruimte die de Europese integrale Gemeenschappelijke Marktordening te bieden heeft, maximaal te willen benutten voor de totstandkoming van deelcollectieven. Het oprichten van deze collectieven en samenwerkingsverbanden staat centraal in het actieplan, omdat dit de positie van de varkenshouder versterkt. Ook wil Van Dam kijken of de toepassingen van de Verbindend Verklaringen, waarmee de POV besluiten kan doorvoeren, kunnen worden verruimd. 

Van Dam ondersteunt het actieplan echter niet alleen met beleid, maar ook financieel. De Europese middelen uit de nationale envelop zijn beschikbaar gesteld aan de POV en ZuivelNL. Hiervan wordt 4,98 miljoen euro ingezet voor het versterken van de marktoriëntatie en de marktpositie van varkenshouders en het verbeteren van de samenwerking in de keten.  Ook is 5 miljoen euro vrijgemaakt voor het ondersteunen van bedrijfsverplaatsingen en Van Dam geeft aan dat hij zich blijft inzetten om meer geld in Brussel los te krijgen voor stimuleren van innovatie en voor de ontwikkeling van nieuwe marktconcepten, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe steunpakketten op tafel komen dan wel door bij een eventuele midterm-review van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te pleiten voor meer middelen voor innovatie.

Van Dam gaat zich in Brussel sterk maken voor het toepassen van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger

Een ander belangrijk punt van het actieplan, is het terugdringen van de kosten die varkenshouders kwijt zijn aan de afzet van mest. Van Dam gaat zich in Brussel sterk maken voor het toepassen van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. In overleg met bedrijfsleven en de betrokken overheden wil Van Dam de mogelijkheden onderzoeken of en onder welke voorwaarden toegestaan kan worden dat gezuiverd water kan worden geloosd om de mestverwerking maximaal te ondersteunen. Ook gaat het ministerie van Economische Zaken collectieven van

varkens- en melkveehouders die investeren in hoogwaardige mestverwerking met 9,98 miljoen euro ondersteunen. Dit geld is afkomstig uit de Europese middelen van de nationale envelop.

De basis voor verandering en vernieuwing in de varkenshouderij is de erkenning van de varkenshouders en alle betrokken partijen dat er sprake is van een gemeenschappelijke opgave en de overtuiging dat door samenwerking invulling moet worden gegeven aan de toekomst van de sector. Het actieplan is de komende jaren het kompas voor alle betrokken partijen om vergaande stappen te zetten richting een economisch toekomstbestendige én maatschappelijk gewaardeerde varkensketen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
kees 23 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870365/Politieke-en-financiële-steun-van-Van-Dam-voor-actieplan]Politieke en financiële steun van Van Dam voor actieplan[/url]
Ik krijg er toch weer een raar gevoel van
Wie gaat er bepalen wie toekomst heeft?
Ik heb bijv. maar een paar honderd zeugen en wat andere dingetjes.
Zeer weinig last van de crisis gehad en nu is het weer reserveren voor het volgende dipje.
Zit voorlopig in de stoppersregeling maar ga binnenkort een luchtwassertje plaatsen.
Kortom: financieel geen probleem en afzet al helemaal niet.
Heb toch weinig zin om te gaan stoppen omdat de zogenaamde vooruitstrevende (grote groeiers) in de moeilijkheden komen doordat ze zich diep in de schulden hebben gestoken om nog groter te worden.
Om te zorgen dat ik stop zodat ze er nog meer kunnen houden zal hoe dan ook akelig geld gaan kosten.
john 23 Juni 2016
er is ook een grote groep die nu niet kan reserveren voor de volgende crisis omdat er nog een groot gat dicht gemaakt moet worden, dat gat is net dicht als de volgende crisis begint. als je daarnaast als ondernemer op leeftijd bent, geen opvolger hebt en bedrijf waar meer in moet worden geïnvesteerd dan alleen een luchtwasser (versleten inrichting, en gebouwen) dan is deze regeling meer dan welkom lijkt me..
john 23 Juni 2016
maar nu zijn we de crisis net door en hoop ik dat er 'middelen' ontwikkelt worden zodat bedrijven straks in de volgende crisis eerder zeggen we stoppen ermee met als gevolg dat t dal korter duurt.
martin 26 Juni 2016
De stoppersregeling is natuurlijk ook een van de slechtste regelingen van de laatste paar jaar. De bedrijven produceren door tot 2020 of ook nog zelfs daarna ( Kees) tegen lagere kosten omdat hun bedrijven niet aan de regelgeving voldoet en dit zorgt ook nog eens voor meer varkens.
Piet 26 Juni 2016
Martin, wie bepaalt wie aan de regels voldoet? Al degenen met voerligboxen met (leed zonder) uitloop, mogen zij van jou wel boer blijven? Is dat minder illegaal dan zonder luchtwassers produceren?
kees 26 Juni 2016
martin schreef:
De stoppersregeling is natuurlijk ook een van de slechtste regelingen van de laatste paar jaar. De bedrijven produceren door tot 2020 of ook nog zelfs daarna ( Kees) tegen lagere kosten omdat hun bedrijven niet aan de regelgeving voldoet en dit zorgt ook nog eens voor meer varkens.

Mijn bedrijf voldoet aan alle regels die gesteld zijn en ik kom tot de conclusie dat de voorwaarden van de stoppersregeling meer kosten dan een luchtwasser plaatsen.
Vandaar mijn keus of Martin moet vinden dat een klein bedrijf altijd een lagere kostprijs heeft en ja dan begrijp ik niks meer van zo'n rare reactie van iemand die een collega geen boterham gunt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden