Presentatie Vitale varkenshouderij

Toekomstkompas POV stuurt aan op ketensamenwerking

23 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

‘Dit actieplan moet de Nederlandse varkenssector sterker en trotser maken.’ Met deze woorden opende Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij, de presentatie van het actieplan Vitalisering varkenshouderij in Den Haag.

Met thema’s als kostprijsverlaging, maatschappelijk draagvlak creëren en marktgericht produceren zet de regiegroep in om de Nederlandse varkenshouderij weer toekomstperspectief te geven.  

Door ketensamenwerking en kostprijsverlaging moet de positie van de varkenshouderij sterker worden

Tijdens de toelichting, die donderdagmiddag plaatsvond in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, namen verschillende betrokkennen het woord om de focusgebieden van het actieplan nader toe te lichten. Volgens Rosenthal speelt de varkenssector een belangrijke rol in de Nederlandse economie, alleen wordt de varkenshouder hier niet voor beloond. Daar waar de periferie nog altijd in staat is om geld te verdienen, zijn producenten het kind van de rekening en daar moet verandering in komen. Twee belangrijke pijlers in dit veranderingsproces zijn ketensamenwerking en kostprijsverlaging. Die laatste kan volgens Rosenthal gerealiseerd worden in de vorm van lagere keurings- en mestverkeringskosten. Volgens Rosenthal moeten varkenshouders in de toekomst meer gebruik maken van de kracht van het collectief. ‘Tijden van vrijheid en blijheid en individualisme zijn vanaf nu verleden tijd’, aldus de voorzitter die afsloot met een oproep aan alle ketenpartijen om actief mee te werken aan de uitvoering van het plan.

Volgens staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam vertelt de conclusie van het rapport twee boodschappen. Zo moeten bedrijven zonder perspectief de sector verlaten. Dit is volgens van Dam geen gemakkelijke keuze, maar wel een verstandige. ‘Door deze herstructurering kunnen de blijvers in de toekomst een stabiel bestaansrecht hebben.’ Wel duidde de staatssecretaris erop dat de maatschappelijk discussie, met thema’s als volksgezondheid, milieu en dierwelzijn vooral niet moet worden genegeerd.  

Tijden van vrijheid en blijheid zijn vanaf nu echt verleden tijd

Ingrid Jansen, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij, liet weten dat varkenshouders van nature pur sang individualisten zijn, maar dat die tijd echt voorbij is. Door de kracht van het collectief kan de varkenssector de crisis, die sinds 2015 om zich heen grijpt, te boven komen. Zo onderstreepte Jansen het idee om gezamenlijk een Holland varken in de markt te zetten, om op buitenlandse afzetmarkten een verschil in kwaliteit te maken.  ‘Dit plan is het kompas voor de toekomst en vanaf nu moeten de gehele varkenssector aanpakken en doorpakken’, aldus Jansen.

Ter afsluiting liet Rien Nagel, Lid Raad van Bestuur bij Rabobank, weten dat ook hij enthausiast is over het Holland varken. ‘We kunnen als varkenssector veel leren van de zuivelsector als het gaat om marketing en vraaggestuurd produceren. Wel zei de zegsman van de Rabobank dat de uitvoering van het plan niet moet onderschat. ‘Het maken van een actieplan is relatief eenvoudig, maar de uitvoering ervan is uitdagend. Een wondermiddel voor een revolutionaire oplossing die wordt niet concreet in het plan gevonden, maar het geeft wel richting om gezamenlijk te werken aan een oplossing’, aldus Nagel. Tot slot benadrukte de bankbestuurder dat resultaten in termijnen van 5 á 10 jaar moeten worden gezien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden