Kansen in de markt benutten

COV uit zorgen over krimp varkensstapel door actieplan

24 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Hoewel het vertrouwen in het Rapport Vitalisering Varkenshouderij positief is ontvangen in de varkenssector, stipt de Centrale Organisatie voor de Vleessector een puntje van kritiek aan. Volgens de COV is er in het plan onvoldoende aandacht voor bestaande initiatieven en daarnaast worden zorgen geuit over de krimp van de varkensstapel. 

Het Rapport Vitale Varkenshouderij kan de varkenssector goede impulsen geven, maar heeft volgens de Centrale Organisatie onvoldoende oog voor de verhoudingen binnen de Nederlandse varkensvleesketen. Ook ziet het rapport bestaande initiatieven op de binnen- en buitenlandse markten over het hoofd.

Daarnaast vindt de COV de plannen die de regiegroep met de varkensstapel heeft, ingrijpend. ‘De visie is ingrijpend als waar het gaat om de beoogde halvering van het aantal varkensbedrijven. Voor de COV als ketenregisseur gaat de aandacht sterk uit naar een omvang van de varkensstapel, die in relatie moet staan tot kansen in de markt voor een goede verwaarding in binnen- en buitenland voor alle daaraan gekoppelde producten.

De COV geeft aan zich te kunnen vinden in de uitgangspunten waar het gaat om vraaggericht produceren, het versterken van de exportpositie en de imagoverbetering voor de sector en voor het eindproduct. Ook is de COV blij met de aandacht voor de export en vierkantsverwaarding. ‘Dit onderwerp heef binnen de COV sinds jaar en dag volop de aandacht, wat met enige regelmaat extra marktkansen in derde landen opleveren. Dat kan voor varkensvleesproducenten het verschil maken tussen winst of verlies en heeft daarmee dus ook effect op de leveranciers’, geeft de COV aan.

Hoewel de COV het ermee eens is dat de situatie aan de opbrengstenkant moet verbeteren, is de COV van mening dat dit de uitkomst van marktwerking moet zijn. ‘Bij vraaggericht produceren hoeren geen subsidies of fondsen. Dit verstoort de markt eerder dan dat het bevorderend werkt.’

Ook is de COV blij dat de regriegroep erkent dat de omvang van de Nederlandse varkensstapel een punt van zorg is. In Nederland gehouden varkens moeten hier bij voorkeur ook geslacht en verwerkt worden en vervolgens in binnen- en buitenland tot waarde worden gebracht. Dit standpunt is mede ingegeven door het maatschappelijke debat over de ‘licence to produce’ voor de gehele keten.

 De COV vindt het onbegrijpelijk en een gemiste kans, dat het programma Varken van Morgen, en andere meer specifieke markt- en ketenconcepten, waarmee varkensvleesproducenten en retailers inmiddels voldoen aan vragen van markt en maatschappij, in ‘Vitale Varkenshouderij’ niet zijn meegenomen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
john 24 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870392/COV-uit-zorgen-over-krimp-varkensstapel-door-actieplan]COV uit zorgen over krimp varkensstapel door actieplan[/url]
is dat niet juist wat er bereikt moet worden met het actieplan? dat de schakels na ons zich zorgen gaan maken over voldoende varkens en de portemonnee gaan trekken of langdurige afspraken maken zodat niet t risico alleen bij de varkenshouders ligt...

mesthandel en vleeshandel die zich zorgen gaan maken is het beste wat ons kan overkomen..
leo 24 Juni 2016
de spijker op z n kop geslagen John
Ruud 25 Juni 2016
Nederland is geen eiland!!
Als mosterd na de maaltijd komen deze nieuwe plannen, met waarschijnlijk weer nieuwe kosten.
kees 25 Juni 2016
John
je weet ook wel dat de realiteit nu eenmaal veel hardnekkiger is.
Ik ben het met ruud eens , het is mosterd na de maaltijd en zelfs de sterkste bedrijven zijn uitgehold.
Ik zie in dit plan:
Een pvda er die zijn kans schoon ziet om te gaan krimpen.
Een bank die hoopt financieel uit dit debacle te komen
Een hele hoop uitgemergelde boeren die lid zijn van pov en hun mond niet durven opentrekken of gewoon denken: het zal allemaal wel.
Klinkt negatief maar zo voel ik het
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden