Im- en export stijgt

Polen voert handel in varkensvlees op

29 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Polen is één van de landen die het hardst is getroffen door de crisis in de varkenshouderij. De gevolgen van de lage prijzen worden versterkt door Afrikaanse varkenspest en dit heeft de sector sterk doen krimpen. Hierdoor heeft het land de handel in varkensvlees echter wel opgevoerd, zo meldt AHDB Pork. 

5

procent

meer varkensvlees exporteerde Polen in het eerste kwartaal

De Poolse export van vers en bevroren varkensvlees is in het eerste kwartaal met 5 procent gestegen tot 104.300 ton. Dit is voornamelijk te danken aan Duitsland, dat de invoer van Pools varkensvlees met 28 procent vergrootte tot 14.500 ton. Naar de Verenigde Staten verscheepte Polen 34 procent meer waardoor het volume naar 9.100 ton steeg. De export naar Hongkong liep 55 procent op tot 8.900 ton. Op de voornaamste markt Italië moest Polen echter een verlies van 9 procent incasseren. Het volume daalde naar 15.00 ton.

Tegenover de stijging van de export, stond ook meer import. In totaal voerde Polen 171.300 ton in, wat 4 procent meer was dan een jaar eerder. Alleen België profiteerde echer van de grotere vraag. Met 48.500 ton leverde België 6 procent meer vers en bevroren varkensvlees aan Polen. De invoer vanuit Duitsland en Denemarken daalde met respectievelijk 3 en 9 procent naar 40.300 en 30.000 ton. Nederland zette 20.800 ton varkensvlees af in Polen, wat een daling van 5 procent is.

De reden dat de Poolse import in het eerste kwartaal groter uitviel, is de sterke krimp van de binnenlandse productie. In het eerste kwartaal van 2016 kromp de Poolse varkensstapel met 11,5 procent. Het land moest dus noodgedwongen de import opschroeven om te kunnen blijven voldoen aan de binnenlandse vraag. Hierdoor steeg ook de import van levende vleesvarkens met 7 procent tot 1,5 miljoen dieren. De reden dat de export eveneens een plus noteerde, is dat Polen veel ruwe producten importeert die worden verwerken en het land vervolgens weer verlaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden