Uitstel van investeringen

Duitse varkenssector vreest onzekerheid rond Brexit

30 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De uitkomst van het Brexit-referendum sloeg, met name in West-Europese landen hard in, ook in Duitsland. De Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands roept op vooral de rust te bewaren en vreest vooral de onzekerheid die de uitkomst met zich meebrengt. 

Hoewel de ISN aangeeft dat de uiteindelijke gevolgen van het referendum zich moeilijk laten voorspellen omdat er nog veel onzekerheden omtrent de uittreding zijn, roept de ISN vooral op de rust te bewaren.

‘We staan aan het begin van een proces dat mogelijk nog jaren kan duren’, geeft Torsten Staack, voorzitter van de ISN aan. ‘Het is nog veel te vroeg om te speculeren over eventuele gevolgen voor Duitse varkenshouders.’

De onzekerheid die de uitkomst met zich meebrengt heeft de grootste impact

Staack erkent echter ook dat de uitkomst van het referendum onzekerheid met zich meebrengt en dat dit voor niemand goed is. ‘Het referendum en het onderhandelingsproces dat volgt brengt grote onzekerheid met zich mee en dit heeft de grootste impact. Geplande investeringen worden uitgesteld in afwachting van de uitkomst en ook handelsafspraken komen op lossen schroeven te staan.'

Toch zijn de risico’s voor Duitse varkenshouders reëel. In 2015 verscheepte Duitsland 185.000 ton varkensvlees naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is ongeveer 6,5 procent van de totale Duitse export en 8,7 procent van het volume dat Duitsland in de EU afzet. Het Verenigd Koninkrijk heeft dus een behoorlijk aandeel in de Duitse export. In de eerste vier maanden van 2016 daalde de export naar het VK echter met 22 procent.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor Duitsland, maar dit geldt ook andersom. Ongeveer 2,6 procent van het varkensvlees dat Duitsland importeert is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden