Pond zet EU buitenspel

Britse varkenssector ziet kansen door Brexit

1 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De uitkomst van het Brexit referendum heeft veel stof doen opwaaien, maar een week later zijn de meeste markten van de grootste schok bekomen. Dit neemt niet weg dat er nog veel onzekerheid is over de gevolgen die de uittreding gaat hebben voor de agrarische sector. 

In het Verenigd Koninkrijk wordt vooral de koers van het pond gevolgd omdat met name dit een korte termijn effect kan hebben op de import van varkensvlees. AHDB Pork ziet echter meer positieve, dan negatieve effecten hiervan.

AHDB Pork geeft aan dat de uittreding van het Verenigd Koninkrijk ongetwijfeld grootschalige gevolgen gaat hebben voor de vleesindustrie op de lange termijn. Veel is echte afhankelijk van de voorwaarden waartegen het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. ‘De volledige details blijven onduidelijk totdat de onderhandelingen zijn afgerond. Tot die tijd blijft het Verenigd Koninkrijk in de EU en blijven ook de voorwaarden van ons lidmaatschap gelden’, schrijft Stephen Howarth, marktspecialist bij AHDB pork.

Hoewel nog moet blijken welke gevolgen de Brexit op de lange termijn gaat hebben, houdt AHDB Pork wel rekening met een grote impact op de korte termijn. De aanleiding hiervoor is het pond. ‘De dag na het referendum daalde het pond sterk. Omdat de onzekerheden in de loop van week 26 niet verdwenen, daalde de koers verder. Op 29 juni kon 1,21 euro worden gekocht voor 1 pond, dit was een daling van 10 cent. Tegenover de dollar daalde het pond zelfs naar 1,32 dollar, het laagste niveau sinds 1985 jaar.’

De varkensprijs is sterk gecorreleerd aan de koers van het pond

De lage koers van het pond gaat niet zonder gevolgen blijven voor de Britse varkensprijs, maar Howarth ziet dit niet als iets negatiefs. ‘Het afgelopen jaar is een analyse gepubliceerd waaruit bleek dat de varkensprijs sterk gecorreleerd is aan de koers van het pond omdat 60 procent van het geconsumeerde varkensvlees uit de EU afkomstig is. Britse producten wedijveren hiermee. Door de daling van het pond is geïmporteerd vlees minder concurreren op de Britse markt. Op basis van de wisselkoersen op de dag van het referendum lag de prijs van varkensvlees op 116 pence per kilo, maar op basis van de wisselkoersen van week 26 kostte een kilo varkensvlees 125 pence.’

De handelsrelatie met de Europese Unie blijft zoals het voor het referendum was totdat er afspraken zijn gemaakt tegen welke voorwaarden het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Hoewel de vrijhandelsakkoorden voorlopig blijven gelden, houdt Howarth er wel rekening mee dat er minder varkensvlees wordt geïmporteerd uit de EU omdat dit vlees minder concurrerend is op de Britse markt. Hij geeft echter wel aan dat wisselkoerseffecten slechts een factor die spelen op een markt en dat vraag en aanbod een grotere impact kunnen hebben op de prijzen. Daarnaast speelt ook de economische en politieke onzekerheid en de invloed die dit heeft op consumentengedrag een rol.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden