Inside: Varkens & Voer Pro

Weerstand op biggenmarkt neemt toe

4 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De ontwikkeling op de biggenmarkt begint steeds opmerkelijker te worden. Normaal staan de noteringen rond deze tijd van het jaar op een omslagpunt en neemt de druk op de prijzen toe. In 2016 was lange tijd niets van toenemende druk te nemen, maar daar in Nederland verandert dat in week 27.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nord/West-commissie heeft opnieuw ruimte gezien om de Duitse biggenprijs te verhogen. Over week 26 is de notering uitgekomen op 50 euro, wat een stijging van één euro is ten opzichte van de voorgaande week. De prijsstijging is het gevolg van een niet al te ruim aanbod en een goede vraag dankzij de aanhoudende stijgende lijn van de varkensprijzen. Door de vlotte varkensmarkt komt er voldoende plaatsingsruimte vrij en omdat mesters door de hogere varkensprijzen is het vertrouwen bij mesters gegroeid, waardoor er vlot wordt opgelegd. Tegenover de goede vraag staat ook een toenemend aanbod, maar omdat er veel zeugenhouders zijn gestopt rond de jaarwisseling, is de aanbodstoename minder sterk dan de voorgaande jaren.

Dat de Duitse prijs opnieuw een stap omhoog zet is vrij opmerkelijk, want normaal bevindt de biggenmarkt zich in deze tijd van het jaar in zwaarder vaarwater. De laatste keer dat de biggenprijs in de laatste week van juni voorzichtig naar boven keek was in 2008. In alle andere jaren koersten de noteringen in deze tijd van het jaar af op verlagingen. 2016 is dus een vrij uniek jaar als het om de biggenprijs gaat en zolang de varkensprijs stijgt, blijft er ruimte voor de Duitse biggenprijs om te stijgen.

De DCA BestPigletPrice blijft in week 27 staan op 45,50 euro

In Nederland heeft de varkensprijs in week 27 echter geen nieuwe stap omhoog weten te zetten. Hierdoor blijft ook de DCA BestPigletPrice in week 27 onveranderd. De prijs blijft staan 45,50 euro. Dat de Nederlandse prijs de Duitse niet weet te volgen komt doordat Nederland afhankelijker is van de export. Hoewel er nog vraag naar biggen is, is Nederland sterk afhankelijk van de export en omdat het verschil met buitenlandse noteringen groot is,

Prijzen in oost- en Zuid-Europese landen zitten ook in de lift. Zo steeg de Spaanse notering in week 26 met één euro naar 33,00 euro. Dit is echter een lagere prijs dan in Nederland wordt betaald waardoor export naar Spanje niet rendabel is. In Oost-Europa is de concurrentie met Deense biggen aan het toenemen en dit zorgt ervoor dat er wat meer biggen blijven liggen op de binnenlandse markt en de DCA BestPigletPrice meer weerstand ondervindt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden