Minder vraag uit Duitsland

Nederland ziet export van varkensvlees dalen

5 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Nederland heeft in het eerste kwartaal aanzienlijk minder varkensvlees verscheept dan in dezelfde periode van een jaar eerder. Hoewel de daling mede een gevolg is van het grote volume dat verleden jaar is verscheept, speelt ook de ontwikkeling van de Europese markt een rol.

8

procent

minder varkensvlees verscheepte Nederland in het eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van 2016 verscheepte Nederland in totaal 184.600 ton vers en bevroren varkensvlees. Dit is een daling van 8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Afgelopen jaar steeg de Nederlandse export in het eerste kwartaal nog met 11,4 procent.

De daling kan vooral worden toegeschreven aan Duitsland, dat met 21.400 ton 31 procent minder varkensvlees uit Nederland importeerde. De reden hiervoor is dat Duitsland zelf meer exportkansen kreeg en de binnenlandse productie opschroefde. Hiervoor waren echter wel meer levende varkens nodig en hier kon Nederland dan wel weer van profiteren. In het eerste kwartaal zijn 33 procent meer levende varkens naar Duitsland vervoerd.

Het verlies dat op de Duitse markt is geleden, is enigszins gecompenseerd door Italië en Griekenland. Met 34.000 ton voerde Italië 3 procent meer Nederlands varkensvlees in. De export naar Griekenland steeg met 22 procent naar 20.800 ton.

Ook buiten de EU deed Nederland goede zaken. China vergrootte de import vanuit Nederland namelijk van 4.000 ton in 2015, tot 20.300 ton in 2016. Dit is een stijging van 404 procent. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden