Tegenvallende vleesmarkt

Export Deense varkenssector laat twee gezichten zien

7 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De exportcijfers van de Deense varkenssector kennen zowel plussen als minnen. Daar waar de export van biggen in het eerste kwartaal van dit jaar sterk toenam, valt de uitvoer van varkensvlees juist tegen. Vooral binnen Europa is het varkensvlees minder gevraagd.

Circa 6 procent minder export in het eerste kwartaal

Vorig jaar kende het Deense exportcijfer van varkensvlees nog een groei van 4 procent. Deze groei heeft dit jaar echter geen stand kunnen houden. In het eerste kwartaal van 2016 exporteerden Deense exporteurs circa 6 procent minder in vergelijking met het eerste kwartaal van 2015. De moeizame export komt ook tot uiting in de exportwaarde van de Deense varkenssector. In de eerste drie maanden van 2016 werd voor 528 miljoen geëxporteerd. Dit is circa 9 procent minder dan vorig jaar.    

Vooral de afzet binnen Europa is debet aan de tegenvallende exportcijfers, zo kelderden de Europese verkopen met maar liefst 14 procent. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt van de Denen, maar juist deze markt verloopt moeizaam. Het Duitse afzetcijfer liep met 13.000 ton terug tot 79.000 ton. Ook de uitvoer naar Italië en Polen kromp met respectievelijk 6.000 en 4.000 ton. Buiten Europa konden de Denen wel winst boeken. In totaal exporteerden de Denen zo’n 87.000 ton vlees buiten Europa, hiervan werd ruim 28.000 ton vlees naar China verscheept. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden