Zuid- en Oost-Nederland

Welke sectoren en provincies treft wet dieraantallen?

8 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het kabinet komt waarschijnlijk medio december met een wetsvoorstel waarmee provincies de dieraantallen in kaart kunnen brengen en mogelijk kunnen beperken. In welke gebieden moeten veehouders zich opmaken voor bemoeienis van de provincie over het aantal dieren dat gehouden mag worden?

Het onderzoek van het RIVM is uitgevoerd in het oostelijk deel van Noord-Brabant en in Noord-Limburg. De reden hiervoor is dat dit gebied de hoogste veedichtheid van het land kent. Uit gegevens van het CBS blijkt dat dit de meest intensieve varkensregio van het land is, met bijna 40 gemeenten die gemiddeld meer dan 20 varkens per hectare landbouwgrond huisvesten. Alleen de gemeenten Barneveld, Scherpenzeel, Renswoude, Ede, Oost Gelre en Doetichem komen hierbij in de buurt.

Mogelijk dat de wetgeving grotere gevolgen gaat hebben voor de rundvee- en pluimveehouderij. het oostelijk deel van Noord-Brabant en in Noord-Limburg kent verschillende gemeenten met gemiddeld meer dan drie runderen, waar ook mestkalveren toe behoren, per hectare landbouwgrond. Ervan uitgaande dat de conclusies van het RIVM kloppen en deze dichtheid gevolgen heeft voor de volksgezondheid, dan gaan mogelijk ook de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel druk uitoefenen om het aantal runderen te verlagen.

Ook de pluimveehouderij kent een sterke concentratie in het oostelijk deel van Noord-Brabant en in Noord-Limburg, maar is daarnaast ook nadrukkelijk aanwezig in de provincies Gelderland en Overijssel.

Hoe zeer provincies zich met de veestapels gaan bemoeien moet echter nog blijken en hoewel het RIVM aangeeft dat er bepaalde verbanden zijn tussen een hoge veedichtheid en de gezondheid van omwonenden, moet nog worden bepaald welke grens provincies aan dieraantallen gaan stellen. Bovendien geeft het RIVM aan dat de conclusies die op basis van het onderzoek worden getrokken mogelijk niet te generaliseren zijn naar andere gebieden in Nederland omdat meer factoren, zoals aanwezigheid van industrie, eveneens een negatieve invloed hebben op de volksgezondheid. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden