Nederland profiteert

Verhoudingen op Italiaanse varkensmarkt verschuiven

8 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Italië is één van de belangrijkste exportbestemmingen van Nederlands varkensvlees, maar op de Italiaanse markt zijn de verhoudingen aan het verschuiven. Nederland wist hier echter van te profiteren, meldt AHDB Pork.

7

procent

minder varkensvlees voerde Italië in het eerste kwartaal in 

Italië voer in het eerste kwartaal 251.200 ton vers en bevroren varkensvlees in. Dit is een daling van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Duitsland, de voornaamste leveranciers van varkensvlees aan Italië, zag de export naar het Zuid-Europese land met twee procent dalen tot 89.600 ton. Denemarken, de vierde handelspartner, verscheepte 24.200 ton nar Italië, wat een daling van 17 procent was.

Nederland profiteerde juist van de verschuivingen die zich in het eerste kwartaal voordeden op de Italiaanse markt. Met 39.000 ton voerde Italië 11 procent meer in uit Nederland. De invoer vanuit Spanje steeg met 6 procent naar 41.300 ton.

De waarde van de import daalde met 15 procent naar 407 miljoen euro. De reden dat de waarde sterker afnam dan het volume is de productprijs, die gemiddeld 9 procent onder het niveau van 2015 lag.  

De daling van de varkensvleesimport geeft echter een vertekend beeld, want in het eerste kwartaal voerde Italië de import van levende varkens sterk op. In totaal zijn 428.000 varkens ingevoerd, wat een stijging van 26 procent is. Denemarken zag de export van levend vee met 31 procent toenemen en leverde bijna de helft van alle varkens. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden