Inside: Varkens & Voer Pro

Opwaartse beweging biggenprijs zwakt af

11 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Slachterijen hebben steeds meer moeite met de stijgende varkensprijs en proberen de markt naar hun hand te zetten. Mocht de opwaartse beweging van de varkensprijs stagneren, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de biggenmarkt. In week 28 weet de DCA BestPigletPrice nog wel een stap omhoog te zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie op de biggenmarkt is al weken hetzelfde. Er is vraag en het aanbod is niet overdreven groot, maar neemt wel toe. Dankzij de stijgende varkensprijs, die het vertrouwen bij mesters doet toenemen, werden de biggen iedere week vrij vlot opgelegd en ook de export naar Duitsland ondervond weinig tegenstand.

Dit gold echter niet voorde andere markten in de EU. In landen als Spanje en Polen is wel vraag naar biggen, maar door het prijsverschil met de Nederlandse notering kon er geen geld worden verdiend aan de export naar deze landen. Dit gaf ook wat meer druk op de binnenlandse markt, maar dankzij de aanhoudende stijging van de varkensprijs leidde dit niet tot problemen.

De DCA BestPigletPrice stijgt in week 28 met een halve euro naar 46 euro

Ook in week 28 is er nog geen vuiltje aan de lucht voor de biggenmarkt. In Duitsland is de prijs voor week 27 met een halve euro verhoogd. De DCA BestPigletPrice volgt deze trend en stijgt met een halve euro naar het niveau van 46 euro. Dat opnieuw een stap omhoog kan worden gezet is mede te danken aan de Duitse markt, die zich kenmerkt door een goede vraag.

Ook de verdere stijging van de varkensprijs speelt een rol in de verhoging van de biggenprijs. Mocht de trend op de varkensmarkt aanhouden, dan kan ook de biggenprijs mogelijk verder plussen. Hoeveel ruimte de varkensprijs nog heeft om te stijgen begint echter wel meer de vraag te worden.

Het nog altijd krappe varkensaanbod kan de noteringen mogelijk verder opdrijven, maar slachterijen staan hier steeds onwelwillender tegenover. Vion gaf aan dat vrijwel alle seinen voor de prijsvorming op rood staan en dat de rek eruit is. Door de capaciteit flink te verlagen kon de slachterij een nieuwe verhoging voorkomen. Mochten de andere slachterijen dit voorbeeld volgen, dan kunnen er minder varkens worden afgeleverd, wat ook het verloop van de biggenmarkt kan hinderen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden