Ondanks meer concurrentie

Vooruitzichten varkensprijs blijven positief

12 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De varkensprijzen zijn in het tweede kwartaal sterk gestegen en ook voor het derde en vierde kwartaal zijn de vooruitzichten positief. Rabobank verwacht wel dat de opwaartse beweging afzwakt omdat de concurrentie op de wereldmarkt toeneemt. ​Ook geeft de Rabobank aan dat de recente prijsstijgingen geen structurele oplossing bieden voor de toekomst.

Sinds de telling in december is de zeugenstapel in de EU met 4 tot 5 procent gekrompen

Sinds het dieptepunt in februari zijn de varkensprijzen met 40 procent gestegen en Rabobank verwacht dat het hoogste punt nog niet is bereikt. De zeugenstapel in de Europese Unie is sinds de telling in december met een geschatte 4 tot 5 procent afgenomen en in Nederland was in de eerste helft van 2016 sprake van een krimp van 3 procent. Door deze dalingen blijft het aanbod tot medio 2017 onder druk, terwijl de export naar Japan en China verder kan groeien.

Door het aanhoudende krappe aanbod en goede vraag op de wereldmarkt kunnen de prijzen in de EU dus verder stijgen, maar Rabobank verwacht wel meer hinder vanuit de Verenigde Staten. Omdat varkensvlees in de EU vrij is van ractopamine heeft de EU een voordeel op de Chinese markt. In de VS mag deze groeibevorderaar wel worden gebruikt, maar steeds meer bedrijven zien hier van af om te kunnen profiteren van de kansen die China te bieden heeft. Ook in Canada en Brazilië krijgen meer bedrijven toegang tot de Chinese markt.

Daarnaast is de varkensvleesproductie in de VS aan het toenemen, wat druk geeft op de prijzen. Amerikaans varkensvlees wordt hierdoor goedkoper voor China, terwijl de prijsstijgingen in de EU de concurrentiekracht van de EU onder druk zet.

Door de Brexit staat ook de concurrentiepositie van lidstaten die aan het Verenigd Koninkrijk leveren onder druk. Na het referendum is de koers van het pond sterk gedaald en dit vormt met name een bedreiging Nederland en Duitsland. Nederland levert 56.000 ton varkensvlees en 89.000 ton bacon een belangrijk aandeel op de Britse markt. Hoewel het nog twee jaar kan duren voordat het Verenigd Koninkrijk uit de EU treedt, brengt ook de koersdaling van het pond de handel in gevaar.

Verder verwacht Rabobank dat de voerwinst sterk verbetert. In het eerste en tweede kwartaal stonden dalende voerprijzen tegenover de stijgende varkensprijzen. Dit was te danken aan de grondstofmarkten. In het derde kwartaal is hier verandering in gekomen. De prijzen van tarwe, maïs en soja zijn sterk gestegen door overmatige regenval en een kleiner areaal dan verwacht en dit geeft opwaartse druk op de voerprijzen.

Rabobank verwacht dat vleesvarkenshouders over 2016 een gemiddelde voerwinst behalen. In het tweede kwartaal is de voerwinst sterk verbeterd en kon de slechte start van het jaar worden gecompenseerd. De stijgende voerprijzen voorkomen dat de voerwinst bovengemiddeld uitvalt en ook de stijgende biggenprijzen spelen hier een rol in. Dankzij de sterk gestegen biggenprijzen gaan vermeerderaars wel een bovengemiddelde voerwinst behalen in 2016.

Hoewel de situaties sinds het begin van het jaar sterk is verbeterd en de prijzen de kosten weer dekken, waarschuwt Rabobank dat de huidige situatie geen structurele oplossing biedt voor de situatie op de lange termijn. Hiervoor moet gewerkt worden aan een betere afstemming van het aanbod op de veranderende vraag in binnen- en buitenland en het beperken van de productiegroei. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden