Ziekte grijpt om zich heen

ASF staat gesprekken tussen EU en Rusland in de weg

13 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Afrikaanse varkenspest duikt iedere keer weer op in zowel Rusland, als Oost-Europese landen. Hierdoor blijft het lastig voor de Europese Unie en Rusland om een oplossing te vinden voor de grenssluiting die sinds januari 2014 van kracht is. Dit schrijft Global Meat News

Rusland sloot de grenzen nadat Afrikaanse varkenspest was ontdekt in de Baltische Staten. In de twee jaar dat de importban van kracht is, is de varkenshouderij in de EU in een diepe crisis geraakt. Hoewel de varkensprijzen de laatste weken in de lift zitten, zijn de problemen nog altijd niet voorbij. 

De WTO heeft wel een vonnis over de grenssluiting geveld, maar weigert dit openbaar te maken

De Europese Commissie heeft verschillende stappen ondernomen om een heropening van de grens te forceren. Zo is een proces aangespannen bij de Wereldhandelsorganisatie. de WTO heeft al een oordeel geveld over de kwestie, maar heeft het vonnis nog niet openbaar gemaakt. Ook pogingen van Phil Hogan, eurocommissaris van Landbouw, om Rusland ervan te overtuigen de grenzen te heropenen hebben tot niets geleid. 

Een van de belangrijkste factoren die een heropening van de grens in de weg staat, is Afrikaanse varkenspest. Vrijwel iedere week worden nieuwe gevallen geconstateerd binnen de grenzen van de EU. Een van de meeste recente, grote uitbraken deed zich in de laatste week van juni voor. In een plaats in de buurt van de grens met Wit-Rusland moest een bedrijf met 256 varkens worden geruimd vanwege de ziekte. 

Niet alleen in Polen, maar ook in Estland, Letland en Litouwen blijft de ziekte de kop opsteken. Hoewel ook Rssland de problemen met Afrikaanse varkenspest nog niet heeft opgelost en Europese beambten zeggen dat de ziekte vanuit Rusland de EU is binnengeslopen, weigert Rusland vooralsnog in te dammen en onderhandelingen met de EU te starten om tot een oplossing te komen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden