Stijging van 28 procent

Brazilië vergroot export van varkensvlees door crisis

15 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De politieke en economische crisis waar Brazilië zich in bevindt, raakt ook de varkenssector. Producenten hebben te maken met sterke kostenstijgingen, maar kunnen deze niet doorberekenen aan consumenten. De export stijgt daarentegen wel sterk, meldt Bloomberg.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw sprak in juli de verwachting uit dat Brazilië in het seizoen 2016/17 22 miljoen ton maïs gaat exporteren. Dit is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2015/16. Terwijl de export stijgt, hindert slecht weer de productie. De voorraden slinkende voorraden heben de prijzen opgedreven naar de hoogste niveaus sinds 2014. In de Braziliaanse havens kan maïs voor 250 dollar per ton worden verkocht voor de export.

De stijgende maïsprijzen zijn een groeiend probleem voor Braziliaanse varkenshouders, want maïs bepaalt ongeveer 70 procent van de kostprijs. De prijsstijgingen kunnen echter niet worden doorberekend aan consumenten, omdat de bestedingsruimte door de politieke en economische crisis sterk is afgenomen. De Braziliaanse vereniging van vleesproducenten (APBA) verwacht dat de consumptie sterk daalt.

28

procent

meer varkensvlees gaat Brazilië exporteren

Door de afnemende vraag en de stijgende kosten, heeft de Braziliaanse varkenssector geen andere optie dan de productie te verlagen. ABPA verwachtte eerder dat in 2016 3,76 miljoen ton aan varkensvlees kon worden geproduceerd, maar heeft deze verwachting verlaagd tot 3,64 miljoen ton.

Ontwikkelingen op de binnenlandse markt zetten de Braziliaanse sector steeds meer onder druk, maar de wereldmarkt biedt juist meer kansen voor Braziliaanse varkenshouders. Door de sterk gedaalde real is de concurrentiepositie sterk verbeterd en APBA verwacht dat de export in 2016 met maar liefst 28 procent stijgt ten opzichte van 2016. Dit betekent dat de export mogelijk naar 783,75 ton stijgt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden