Inside: Varkens & Voer Pro

DCA beursprijs voert noodzakelijke correctie door

15 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De varkensprijzen hebben de afgelopen weken een lange sprint getrokken naar hogere niveaus. De vleesmarkt kon de prijsspurt echter niet langer bijhouden, waardoor deze week een rustpauze werd ingelast. Desondanks blijven voor de lange termijn de vooruitzichten...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de prijzen afketsen op het plafond van 1,61 euro is met name het gevolg van de vleesmarkt. De vleesprijzen zijn minder sterk gestegen dan de varkensprijzen en dit heeft ertoe geleid dat slachterijen hun slachtplannen hebben aangepast om de hogere varkensprijzen te compenseren. De rek was er bij de slachterijen uit en dat is deze week met een onveranderd duidelijk gemaakt.

Geen reden voor paniek, wel wennen aan nieuwe situatie

De moeite in de vleesmarkt wordt verder geïllustreerd doordat niet alle aangeboden varkens deze week werden opgenomen, waardoor een deel wordt doorgeschoven naar volgende week en moeten worden afgezet in een markt die er anders bij is komen te liggen. Dalende prijzen hebben al snel iets van paniek in zich, maar dat lijkt gelet op de beperkte stijging van de gewichten niet nodig. De varkensmarkt zal zich de komende week moeten vormen naar het dictaat van de vleesmarkt en dat is na een flink aantal weken wennen.

Nu de varkensprijzen een voorlopig hoogtepunt hebben bereikt, ziet het er ook naar uit dat de biggenprijzen niet verder gaan stijgen. De afzet op de binnenlandse markt begint stroperig aan te voelen nu de opname van varkens over een langere periode wordt uitgesmeerd. De afzet naar Duitsland loopt beter door, maar naar andere landen in de EU verloopt de afzet steeds moeizamer. Omdat de aanbodstoename minder groot uitvalt dan voorgaande jaren verkeert de biggenmarkt nog niet in de problemen.

Ook op de zeugenmarkt is weerstand tegen hogere prijzen. Gezien het niet al te ruime aanbod blijven de noteringen op de zeugenmarkt wel omhoog kijken, maar in week 29 slagen de zeugennoteringen er niet in om een stapje omhoog te zetten. Dit is mede het gevolg van de vakantieperiode, waardoor er minder vraag is. De geslachte zeugen blijven staan op 1,14 euro en de prijs van levende zeugen noteert met 0,83 euro eveneens onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden