Impact voor EU kan groot zijn

Ceta biedt vooral voordeel Canadese varkenssector

18 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Canada en de Europese Unie zijn bezig de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord Ceta af te ronden. De verwachting is dat de deal in het eerste kwartaal van 2017 wordt afgerond en AHDB Pork vreest dat deal nadeliger gaat zijn voor Europese producenten dan dat de commissie aangeeft. 

Na de EU en de VS is Canada de grootste exporteur van varkensvlees in de wereld. Het land zet 39 procent van al het varkensvlees af in de VS en daarnaast zijn Japan en China de grootste markten voor Canada.

Vooral de Canadese varkenssector is positief over het handelsakkoord

Tot op heden heeft Canada geen voet aan de grond weten te krijgen in de EU, maar AHDB Pork, het Britse productschap voor de varkenssector vreest dat dit kan veranderen wanneer Ceta van kracht wordt. ‘Vooral de Canadese varkenssector is positief over het handelsakkoord omdat de deal met name voordelen biedt voor Canada’, schrift AHDB Pork in een uitgebreide analyse.

De vrees dat Canada de Europese varkensmarkt overneemt probeert de Europese Commissie weg te nemen middels een invoerquotum. Van het totale volume aan varkensvlees dat jaarlijks in de EU wordt geconsumeerd, mag maximaal 0,4 procent afkomstig zijn uit Canada.

Daarnaast behandelt de commissie varkensvlees dat uit Canada afkomstig is als een gevoelig product, waardoor speciale tariff-rate quota’s (TQR)worden geheven over varkensvlees dat Canada naar de EU exporteert. Canada mag 75.000 ton varkensvlees aan de EU leveren, waarvan 4.625 ton onder de TQR valt. Er wordt in fases toegewerkt naar het volume van 75.000. Het eerste jaar dat Ceta van kracht is, mag Canada 12.500 ton varkensvlees naar de EU verschepen.

AHDB Pork schrijft echter dat Canada alleen specifieke onderdelen naar de EU gaat exporteren, zodat het quotum zo optimaal mogelijk wordt benut. ‘Canadese exporteurs gaan vooral hammen en schouders in de EU afzetten omdat de marge op deze onderdelen het grootst is. Dit vergroot de impact op de Europese markt dan wanneer een breder scala aan producten door Canada wordt geëxporteerd. Hammen en schouders zijn erg belangrijk bij het verwaarden van het varken, waardoor de impact van de Ceta-deal mogelijk groter is dan de Europese Commissie voorziet.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden