Export stijgt 61 procent

EU vergroot afzet van varkensvlees in China

20 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De varkensvleesexport van de EU dendert onverminderd door. In mei steeg de uitvoer met maar liefst 61 procent en opnieuw was dit grotendeels te danken aan China, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. 

De Europese Unie heeft de export van varkensvlees ook in mei weten te vergroten. In de vijfde maand van 2016 is 360.000 ton varkensvlees verscheept, wat een stijging van 61 procent is ten opzichte van dezelfde maand in 2015.

De groei is voornamelijk te danken aan China, dat de invoer vergrootte van 75.000 ton in mei 2015, tot 186.000 ton in 2016. Ook naar andere markten in Azië groeide de Europese export. Zo is 77 procent meer varkensvlees naar Hongkong verscheept en Japan nam 5,7 procent meer af. De export naar de Filippijnen groeide met 24 procent ten opzichte van mei 2015.

40

procent

meer varkensvlees heeft de EU tot dusver verscheept

Door het sterke resultaat dat in mei is neergezet, is de uitvoer in de eerste vijf maanden met 40 procent toegenomen. Het volume is gestegen van 1,19 miljoen ton in 2015, tot 1,66 miljoen ton in 2016.

Voor de sterke groei van de export zijn verschillende oorzaken. Allereerst speelt de enorme honger naar varkensvlees in China een rol. Door krapte op de binnenlandse markt zijn de prijzen naar records gestegen en is geïmporteerd vlees gewild, maar ook betaalbaar. De EU heeft de afzet naar China niet alleen hierdoor sterk weten te vergroten, maar ook dankzij de gunstige koers van de euro, die een concurrentievoordeel biedt ten opzichte van andere exporteurs.

Ook het relatief ruime aanbod van Europees varkensvlees speelt een rol in de groei die op de Chinese markt is geboekt. Het varkensaanbod nam weliswaar af naarmate het jaar vorderde, maar uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat in de eerste vier maanden van 2016 meer varkensvlees is geproduceerd dan in 2015. China speelt dus een belangrijke rol in het ontlasten van de Europese markt.

De vraag hoe lang China de varkensprijzen in de EU nog kan ondersteunen begint echter wel te rijzen. Na een piek aan het begin van juni hebben de noteringen de weg omlaag ingeslagen. In vijf weken tijd zijn de prijzen 8,5 procent gedaald en dit kan de vraag naar geïmporteerd vlees onder druk zetten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Vleesexport
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Leo 20 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870794/EU-vergroot-afzet-van-varkensvlees-in-China]EU vergroot afzet van varkensvlees in China[/url]
De boer is goed voor het werk en de Handel voor de winst
BJ 20 Juli 2016
Het schuim van de handel is beter dan het vet van de boer
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden