Bonus voor productiekrimp

Scherpe winstdaling voor HKScan door teveel varkens

21 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Finse vleesproducent HKScan heeft de winst in de eerste helft van 2016 sterk zien dalen. De reden hiervoor was het overaanbod aan varkensvlees op de Finse markt. Om het tij te keren heeft het bedrijf producenten die de productie verlagen een bonus in het vooruitzicht gesteld. 

10

procent

van de winst verdampte

De winst voor belastingen over het eerste halfjaar daalde met meer dan 10 procent. Het bedrijf boekte in de eerste helft van 2015 nog een resultaat van 2,9 miljoen euro, maar in de eerste zes maanden had de winst voor belastingen een omvang van 2,6 miljoen euro.

De oorzaak van de winstdaling is een sterke stijging van de rundveeprijzen in Zweden en een overaanbod aan varkensvlees op de Finse markt. Hierdoor verdampten de resultaten in de twee belangrijkste takken van het bedrijf.

‘Er zijn factoren die niet in ons voordeel zijn en ons flink tegenwerken’, verklaart Tuomo Valkonen, cfo van HKScan. ‘Vooral de hoge prijzen waartegen wij runderen aankopen in Zweden en de overschotten aan varkensvlees in Finland spelen ons parten.’

Om het overaanbod aan varkensvlees terug te dringen, nam HKScan een opmerkelijke maatregel. Het bedrijf stelde vermeerderaars een bonus in het vooruitzicht als ze de biggenproductie vrijwillig verlaagden. Het is echter de vraag of dit gaat werken, want door de negatieve vooruitzichten over de groei van de wereldeconomie blijven ook de omstandigheden voor de varkensmarkt uitdagend. Op de Finse markt kan de concurrentie met bijvoorbeeld Deens varkensvlees toenemen, waardoor de varkens- en vleesprijzen ook bij een dalende binnenlandse productie onder druk blijven.

Toch blijft Valkonen positief, want HKScan is aan werk aan het maken van de kansen die de Chinese markt te bieden heeft. ‘Wij zijn al actief in Zuid-Korea en Hongkong, maar we willen ook zo snel mogelijk gaan exporteren naar China.’ 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden